Також дивіться новини на facebook.com

№ 55 від 27 лютого 2020 року "Про забезпечення додержання санітарних правил, збирання, утилізації і захоронення побутових та інших відходів та правил благоустрою у 2020 році"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
     
 

27 лютого 2020 року                                                                                   № 55

 
 

Про забезпечення додержання санітарних правил, збирання, утилізації і захоронення побутових та інших відходів та правил благоустрою у 2020 році

 
        
 

У 2019 році на території району продовжилась робота із забезпечення реалізації норм Закону України «Про відходи», зокрема щодо впровадження роздільного збирання твердих побутових відходів. Фактично роздільне збирання твердих побутових відходів частково проводиться у 9 населених пунктах району (м. Сарни, в населених пунктах Клесівської та Степанської селищних, Кузьмівської, Великовербченської, Вирівської, Коростської, Ремчицької та Стрільської сільських рад), відповідно охоплено близько         29,7 тис.чол (28,5 %) від загальної кількості мешканців району.

         Протягом 2019 року загалом було придбано 592 контейнери за видами окремих компонентів.

         Проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з населенням стосовно заборони вивезення на сміттєзвалища відходів, які придатні для повторного використання та переробки.

Протягом 2019 року схему санітарного очищення, яка відповідала б чинному законодавству, розробили та затвердили лише у Клесівській селищній раді.

В Сарненському районі наявні 27 паспортизованих місць видалення відходів, що охоплюють площу більше 31,6 га території.

В  цілому за 2019 рік було зібрано 5751 тонну змішаних відходів, з яких 5745 тонни складовано на паспортизованих сміттєзвалищах району, та лише  5,9 тонн полімерів (ПЕТ-пляшка) перевезено на заготівельні пункти вторинної сировини.

Протягом 2019 року лабораторні дослідження атмосферного повітря, грунту та підземних вод під час експлуатації місць видалення відходів проводили тільки КП «Екосервіс» Сарненської міської ради та                         КП «Клесівводоканал» Клесівської селищної ради, що є власниками місць видалення відходів (сміттєзвалищ поблизу с.Ремчиці та смт. Клесів).

Впорядкування місць видалення відходів у 2019 році було проведено лише на території Сарненської міської, Степанської селищної, Чудельської, Кам’яне-Случанської, Коростської, Костянтинівської сільських рад. Роботи виконувалися за кошти місцевих бюджетів.

         Усіма виконавчими комітетами району проводилися роботи стосовно ліквідації стихійних місць видалення відходів на підвідомчих територіях. Загалом протягом 2019 року на території району було виявлено та ліквідовано 82 несанкціонованих сміттєзвалищ та відповідно зібрано 1,352 тис. м³ побутових відходів.

На рахунках місцевих (сільських, селищних, міського) природоохоронних фондів Сарненського району станом на 01.01.2020 накопичено 1005,536 тис. грн. (станом на 01.01.2019 – 957,534 тис. грн.). Протягом 2019 року використано      332,739 тис. грн.

         Правила благоустрою населених пунктів розроблені всіма органами місцевого самоврядування району. Проте, потребують перегляду у новостворених об’єднаних територіальних громадах.

         Враховуючи вищезазначене, відповідно до статті 119 Конституції України, статтей 6, 16, 20, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статей 9, 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», статей 20, 32 Закону України «Про відходи», Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 №820-р, Порядку розроблення, погодження та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23.03.2017 № 57, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.04.2017 за №505/30373:

1.    Інформацію про стан виконання розпорядження голови райдержадміністрації від 01.02.2019 № 41 «Про забезпечення додержання санітарних правил, збирання, утилізації і захоронення побутових та інших відходів та правил благоустрою у 2019 році» взяти до відома.

2.    Визнати роботу органів місцевого самоврядування району щодо збирання, утилізації і захоронення побутових та інших відходів, додержання санітарних правил та правил благоустрою недостатньою.

         3. Рекомендувати виконавчим комітетам міської, селищних та сільських рад:

         3.1. Розробити заходи щодо додержання санітарних правил, збирання, утилізації і захоронення побутових та інших відходів та правил благоустрою на підвідомчій території у 2020 році до 15 березня 2020 року;

         3.2. Проводити постійне інформування мешканців населених пунктів про заборону вивезення на сміттєзвалища відходів, які придатні для повторного використання, переробки та необхідності дотримання діючих правил благоустрою населених пунктів.

         3.3. Провести впорядкування підвідомчих паспортизованих місць видалення відходів;

         3.4. Ліквідувати стихійні місця видалення відходів на території рад;

         3.5. Привести у відповідність до вимог чинного законодавства України правила благоустрою населених пунктів;

3.6. Організувати дієвий громадський контроль у сфері благоустрою;

3.7. Активізувати роботу уповноваженої рішенням виконавчого комітету сільських, селищних, міської рад особи на складання адміністративних протоколів в частині виявлення порушень правил благоустрою населених пунктів;

3.8. Забезпечити розроблення переліку природоохоронних заходів, які фінансуватимуться з місцевих природоохоронних фондів району у 2020 році з урахуванням норм ст. 32 Закону України «Про відходи» до 01 травня 2020 року;

3.9. Забезпечити ефективне використання коштів місцевих (сільських, селищних, міського) природоохоронних фондів на виконання природоохоронних заходів до кінця бюджетного року;

3.10. Забезпечити дотримання вимог санітарного законодавства в частині укладання угод із акредитованими лабораторіями для проведення лабораторних досліджень атмосферного повітря, грунту та підземних вод, результати проведених щорічних лабораторних досліджень вносити до паспорту місця видалення відходів.

4. Рекомендувати виконавчим комітетам Вирівської, Тутовицької, Ремчицької, Кричильської, Любиковицької, Люхчанської, Костянтинівської, Немовицької сільських рад вжити заходів стосовно забезпечення реалізації на підвідомчій території статті 32 Закону України «Про відходи».

         5. Рекомендувати виконавчим комітетам селищних та сільських рад протягом 2020 року розробити, погодити та затвердити схеми санітарного очищення населених пунктів, які знаходяться на підвідомчій території, відповідно до норм чинного законодавства.

         6. Відділам освіти та культури, молоді та спорту райдержадміністрації спільно з керівниками загальноосвітніх, дошкільних навчальних закладів та закладів культури району організувати проведення інформаційно-просвітницьких та культурно-мистецьких заходів з питань правильного поводження з відходами серед дітей та молоді району.

7. Виконавцям інформацію про хід виконання розпорядження голови райдержадміністрації подавати райдержадміністрації щокварталу до 01 числа останнього місяця кварталу на електронну адресу: jkgsarny@ukr.net або факсом на номер: 3-46-48 з подальшим письмовим підтвердженням.

8. Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 01.02.2019 № 41 «Про забезпечення додержання санітарних правил, збирання, утилізації і захоронення побутових та інших відходів та правил благоустрою у 2019 році».

         9. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації, відповідно до розподілу функціональних повноважень.

 
 
 

Голова адміністрації                                                                    Олександр КОХАН