Також дивіться новини на facebook.com

№ 103 від 06 квітня 2020 року "Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2019 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2020 року"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
06  квітня 2020 року                                                                                          № 103   
 

Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2019 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2020 року

 

         Райдержадміністрацією в межах повноважень, визначених Законом України «Про місцеві державні адміністрації», на підвідомчій території протягом 2019 року забезпечено здійснення заходів щодо охорони громадської безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю, з цією метою видані три розпорядження голови райдержадміністрації.

         Продовжує діяти районна Комплексна програма профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016-2020 роки, що затверджена рішенням Сарненської районної ради від 23 листопада 2016 року № 267.

         Вказані програми прийняті і затверджені в міській, селищних і сільських радах району.

         В загальному на території району відмічалося незначне збільшення скоєних кримінальних правопорушень з 730 у 2018 році до 739 в 2019 році, разом із тим відмічалося зменшення тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень з 233 у 2018 році до 204 у 2019 році.

         Рівень кримінальних правопорушень на 10 тис.населення становив 46,2 злочинів, що менше ніж в середньому по області - 49,7 та у державі - 61,3 злочинів відповідно.

         На території району у звітному періоді зменшилась кількість зареєстрованих кримінальних проваджень проти життя та здоров’я особи - з 48 до 34 або на 29,2 відс., з яких за фактами смерті та зникнення безвісти - з 6 до 4 або на 33,3 відс., умисних тяжких тілесних ушкоджень - з 4 до 1 або на 75 відс., проти громадської безпеки та моральності з 18 до 5 або на 72,2 відс., проти авторитету органів державної влади, органів місцевого самоврядування та об’єднань громадян та злочини проти журналістів - з 94 до 62 або на 34 відс., у тому числі опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві, уповноваженій особі Фонду гарантування вкладів фізичних осіб з 17 до 7 або на 58,8 відс.

         Зменшилась кількість злочинів вчинених особами, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення - з 107 до 80 або на 25,2 відс. та групою осіб - з 32 до 14 або на 56,3 відс.

         У свою чергу, було більше вчинено облікованих кримінальних правопорушень невеликої тяжкості - з 172 до 207 або на 20,3 відс., у сфері господарської діяльності - з 5 до 12 або на 2,4 рази, проти довкілля - з 34 до 83 або у 2,4 рази, у тому числі порушення правил охорони або використання надр - з 23 до 55 або у 2,4 рази, незаконної порубки лісу - з 4 до 21 або у 5,3 рази, проти громадської безпеки - з 21 до 23, злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення - з 39 до 60 або 53,8 відс., проти правосуддя - з 8 до 14 або на 75 відс.

         Збільшилась кількість вчинених кримінальних правопорушень неповнолітніми або за їх участю - з 12 до 36 або у 3 рази та у стані алкогольного сп’яніння - з 16 до 22 або на 37,5 відс.

         За 12 місяців 2019 року зареєстровано 239 фактів пов’язаних з незаконним видобутком бурштину-сирцю, під час документування яких вилучено 25 мотопомп кустарного виробництва, 7 одиниць техніки та              16 кг. 645 гр. бурштину-сирцю.

         Прокурорами апарату Сарненської місцевої прокуратури забезпечено участь у розгляді судом 39 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язаних з корупцією, за результатами розгляду яких призначено покарання у виді штрафу 27 особам, 3 провадження закрито за малозначністю та 8 у зв’язку із закінченням строків притягнення до відповідальності.

         Підготовлено та скеровано до спеціалізованих органів 6 матеріалів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, з них за частиною 1 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення - 5, за частиною 3 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення - 1, за якими складено та скеровано до суду 5 протоколів за частиною 1 статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

         На усунення порушень антикорупційного законодавства відповідно до частини 3 статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» вносилось 1 подання, яке розглянуто, особи до дисциплінарної відповідальності не притягувались.

         Зростання кримінальних правопорушень у 2019 році в порівнянні з 2018 зареєстровано на територіях Клесівської (з 69 до 91), Степанської (з 35 до 38) селищних рад, Немовицької (з 47 до 55), Вирівської (з 40 до 49), Кричильської (з 23 до 25), Любиковицької (з 5 до 12), Костянтинівської (з 6 до 15), Ремчицької (з 8 до 12) сільських рад.

         У 2019 році на територіях всіх місцевих рад, крім Сарненської міської, Стрільської сільської рад допущено ріст вчинення адміністративних правопорушень.

         Узагальнюючи викладене вище, слід зазначити, що робота з протидії злочинності та адміністративним правопорушенням на території Сарненського району потребує подальшої активізації у всіх напрямках правоохоронної діяльності за спільної участі причетних державних інституцій наділених функціями правоохоронних органів.

         Враховуючи наведене, з метою забезпечення поліпшення стану законності та правопорядку, криміногенної ситуації в районі у 2020 році, керуючись статтями 118, 119 Конституції України, статтями 2, 6, 13, 16, 25, 28, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статтями 5, 9, 11 Закону України «Про Національну поліцію»:

1.                Роботу Сарненського відділу поліції ГУ НП в Рівненській області з протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки на території району визнати такою, що потребує вжиття подальших посилених заходів в усіх напрямках службової діяльності.

2.                Діяльність виконавчих комітетів міської, селищних, сільських рад по забезпеченню правопорядку, профілактики і протидії злочинності на підвідомчих територіях у 2019 році визнати недостатньою.

3.         Сарненському відділу поліції ГУ НП в Рівненській області:

         3.1. проаналізувати стан злочинності і правопорядку у кожному населеному пункті за обов’язкової участі дільничного офіцера поліції закріпленого за підвідомчою адміністративною територією та в цілому             по району. Визначити додаткові заходи на 2020 рік щодо недопущення погіршення криміногенної ситуації, особливо в напрямку протидії злочинам проти власності, дитячій підлітковій злочинності, поліпшення роботи із профілактики правопорушень;

         3.2. спрямувати зусилля на профілактику злочинності, насамперед проти життя та здоров’я особи, у сфері охорони громадського порядку та злочинів скоєних неповнолітніми;

         3.3. активізувати роботу з керівниками територіальних громад для посилення профілактики побутової злочинності, насильства в сім’ї, виявлення осіб, які займаються збутом самогону, реалізацією алкогольних напоїв, що не відповідають вимогам державних стандартів, без сплати акцизного податку та інших обов’язкових платежів, відповідної ліцензії, неблагополучних сімей шляхом запрошення таких громадян на засідання виконавчих комітетів, сесій рад, та проводити з ними відповідну превентивну роботу;

         3.4. посилити роботу по активізації реальних дій з ліквідації пунктів самогоноваріння,  а також місць реалізації спирту та спиртовмісних речовин сумнівного походження на територіях місцевих рад, притягнення винних осіб до відповідальності визначеної чинним законодавством України;

         3.5. забезпечити проведення постійних організаційних та профілактичних заходів для виявлення місць, осіб, які займаються незаконним видобутком бурштину-сирцю на території району. Із залученням приданих сил не допустити найменшої активності цієї протиправної діяльності;

         3.6. забезпечити дотримання на території району Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні»; щоденно здійснювати моніторинг ситуації за появою закладів з гральним обладнанням, невідкладно реагувати на найменшу активність вказаної діяльності;

         3.7. спільно із державними лісовими підприємствами активізувати роботу із запобігання порушенням лісового та земельного законодавства; забезпечити спільне із заінтересованими суб’єктами владних повноважень постійне відстеження обліку деревини, яка надходить до лісопильних деревообробних підприємств. У процесі моніторингу особливу увагу звертати на достовірність первинних документів та партій деревини за термінами заготівлі і вивезення, діаметрами та сортністю;

         3.8. спільно з органами місцевого самоврядування, на постійній основі, забезпечити проведення роботи щодо виявлення та закриття нелегальних пунктів прийому металобрухту; недопускати зволікання з проведенням розслідувань випадків крадіжок та пошкоджень телекомунікаційного обладнання, кабелів та іншого промислового обладнання;

         3.9. спільно з міським, селищними, сільськими головами в межах компетенції, забезпечити виконання розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації від 27 грудня 2019 року № 1083 «Про заходи щодо запровадження пілотного проекту «Поліцейський офіцер громади» у Рівненській області».

         4. Рекомендувати виконувачу обов’язки керівника Сарненської місцевої прокуратури БАГЛЄЮ Я.К., в межах повноважень, посилити управлінські, організаційні та координаційні заходи для вжиття правоохоронними органами району щодо покращення криміногенної ситуації в регіоні, підвищення захисту конституційних прав і свобод громадян та інтересів держави.

         5. Рекомендувати міському, селищним, сільським головам:

         5.1. розглянути на сесіях, засіданнях виконавчих комітетів рад за обов’язкової участі представників органів поліції стан криміногенної ситуації у 2019 році та затвердити заходи щодо забезпечення законності і правопорядку на підвідомчій території у 2020 році; активізувати роз’яснювальну роботу з цього напрямку;

         5.2. при внесенні змін до бюджетів органів місцевого самоврядування, в межах реальної фінансової спроможності, передбачити кошти на встановлення камер відеоспостереження і нагляду у громадських місцях найбільш масового скупчення населення; пропагувати їх встановлення керівникам підприємств, установ і організацій, іншим господарюючим суб’єктам на підвідомчих територіях;

         5.3. спільно із службою у справах дітей райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечити проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, для своєчасного повернення таких дітей у сім’ї, навчальні заклади за місцем проживання, а також посилення їх соціальної та правової опіки, поліпшення виховної роботи з ними.

         5.4. забезпечити постійний моніторинг з відслідковування появи на підвідомчих територіях незаконних видів діяльності з видобутку піску, бурштину-сирцю, грального бізнесу, випалення деревного вугілля, крадіжок лісу, нелегальних автозаправних станцій, лісопильних та деревообробних підприємств (лісопильних рам). При появі вказаних видів діяльності невідкладно інформувати на спецлінію «102» та районну державну адміністрацію;

         5.5. в межах повноважень визначених чинним законодавством України, спільно з органами поліції забезпечити виконання розпорядження голови Рівненської обласної державної адміністрації від 27 грудня 2019 року № 1083 «Про заходи щодо запровадження пілотного проекту «Поліцейський офіцер громади» у Рівненській області».

         6. Просити начальника управління патрульної поліції в Рівненській області Департаменту патрульної поліції МЕРЧУКА С.Ю. посилити діяльність відділу з організації несення служби в м.Сарни у загальних заходах із зміцнення законності, профілактиці та протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки населення на території Сарненського району.

         7. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» ЛЕХКОБИТУ О.В., «Клесівське лісове господарство» ОНИСЬКЕВИЧУ М.М., в.о.директора Рівненського природного заповідника ЯНЦЕВИЧУ О.В., посилити контроль за державною лісовою охороною підприємств в частині дотримання вимог Положення про державну лісову охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 № 976 щодо затримання порушників лісового та земельного законодавства у лісових масивах та вилучення знарядь злочинів при здійсненні діяльності із несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю, крадіжок лісоматеріалів на землях, які перебувають в користуванні підприємств.

         8. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 04.06.2020 та 20.12.2020.

         9. Визнати такими, що втратили чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 04.04.2019 № 108 «Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2018 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2019 року», від 14.05.2019 № 161 «Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи у сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району», від 02.12.2019 № 376 «Про стан законності та правопорядку на території Сарненського району».

         10. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 
 

Голова адміністрації                                                                    Олександр КОХАН