Також дивіться новини на facebook.com

ДО УВАГИ ПІДПРИЄМСТВА РОЗДРІБНОХ ТОРГІВЛІ ХАРЧОВИМИ ПРОДУКТАМИ!

 Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України про рекомендації з продажу овочів та фруктів у закладах торгівлі під час дії карантинних обмежень

Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує дотримання протиепідемічних вимог. Таким способами можуть бути:

1) реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;

2) фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі через продавця, за умови:

наявності у продавця особистої медичної книжки;

використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска, рукавички);

пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);

дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;

забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у торговельній залі;

3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови:

забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски);

забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками);

забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо);

забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.

Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.

Одночасно інформуємо, що листи Мінекономіки мають інформативний характер та не встановлюють правових норм.