Також дивіться новини на facebook.com

До відома громадян: майно особи, яка має податковий борг, передається у податкову заставу

 Головне управління ДПС у Рівненській області повідомляє, що станом на 01.05.2021 року на Рівненщині загальна сума боргу громадян по сплаті податків складає 119221,6 тис. грн., з них  податок на землю - 23645,4 тис. грн., податок на нерухоме майно - 15219,6 тис. грн., транспортний податок - 556,4 тис. грн. Крім того громадяни, заборгували  до бюджету 36251,4 тис. грн. ПДФО та 2461,3 тис. грн. військового збору.

Звертаємо увагу, що громадяни, які не зареєстровані суб’єктами господарювання, можуть перевірити наявність податкового боргу через Електронний кабінет платника на сайті ДПС України. При зверненні до зазначеного меню https://cabinet.tax.gov.ua Електронного кабінету відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію по відкритих інтегрованих картках платника. Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, що сертифікований у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Податкова служба області звертається до тієї частини громадян, які обрали позицію зволікання із сплатою податків. Пояснюємо, що майно особи, яка має податковий борг, передається у податкову заставу. Згідно з вимогами ст. 87 Податкового кодексу органи ДПС звертаються до суду з позовом про стягнення суми податкового боргу за рахунок активів фізичної особи — боржника. Стягнення податкового боргу за рішенням суду здійснюється тільки  державною виконавчою службою відповідно до Закону «Про виконавче провадження».

Окрім зазначених вище шляхів погашення боргу, державна виконавча служба може застосувати обмеження у праві виїзду боржника за межі України на підставі відповідного рішення суду.

Тому, шановні платники податків, з метою упередження несподіваних та небажаних випадків, що призводять до вище перелічених наслідків, своєчасно піклуйтеся про порядок у сплаті податків, а у разі виникнення питань - своєчасно звертайтеся до податкової служби.