Також дивіться новини на facebook.com

САМОВІЛЬНЕ СПАЛЮВАННЯ ЛИСТЯ ТА СУХОЇ ТРАВИ – ПОЗА ЗАКОНОМ

В осінній період питання протидії пожежам у природних екосистемах є вкрай актуальним. Зазвичай в осінню пору загорання виникають не внаслідок високих температурних показників, а саме через людський фактор. Адже люди масово прибирають присадибні ділянки та спалюють при цьому залишки сухої рослинності. Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків різностороння й становить велику небезпеку. Такі дії часто стають причиною масштабної пожежі, коли за декілька хвилин вогонь може перекинутися на господарчі споруди, знищити будинки, лінії електропередач.  Також вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів, погіршується якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. Це не лише завдає шкоди довкіллю, а й є порушенням чинного законодавства.

Згідно зі статтею 77-1 КУпАП, самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах  тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3060 грн до 6120 грн) і на посадових осіб – від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 15 300 грн до 21 420 грн).

Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 6120 грн до 12 240 грн) і на посадових осіб – від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (21 420 грн до 30600 грн).

У зв’язку з вищезазначеним, звертаємося до громадян з проханням дотримуватись правил пожежної безпеки в умовах природного довкілля, не спалювати суху траву та залишки рослинності, не провокувати таким чином виникнення пожеж, котрі можуть завдати чимало шкоди людям та довкіллю.