Також дивіться новини на facebook.com

№ 53 від 12 лютого 2013 року "Про підсумки виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку Сарненського району за 2012 рік"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 

 

12 лютого  2013 року                                                                                   53

 

Про підсумки виконання Програми

соціально-економічного і культурного

розвитку Сарненського району за 2012 рік

 

У 2012 році райдержадміністрація, спільно з органами місцевого самоврядування, трудовими колективами, працювала над виконанням завдань, які були передбачені Програмою соціально-економічного і культурного розвитку на 2012 рік.

Промислові підприємства району в минулому році були основними наповнювачами  місцевих  бюджетів. Вони виробили  промислової продукції на 476 млн. грн. Забезпечений приріст виробництва промислової продукції на 15 відс. Це зростання досягнуте завдяки успішній роботі добувної галузі, машинобудування та обробки металу. Найвищий приріст виробництва промислової продукції забезпечили: завод металевих виробів (Циганенко А.В) + 42,6 відс., товариство «Вирівський кар'єр» (Мартін Шорш) +38 відс., Клесівське кар’єроуправління Укрзалізниці (Опришко П.В.) +15,5 відс. Лідером  по обсягу випуску промислової   продукції   є  товариство «Технобуд» (Ковальчук О.В.), яким в минулому році вироблено 41 відс. промислової  продукції від загального обсягу по району.

У 2012 році підприємство «Таврида» стало лауреатом регіонального етапу Всеукраїнського конкурсу «100 кращих товарів України».

Оборот зовнішньої торгівлі становив майже 59 млн. дол., що на 20 відс. більше 2011 року. Зовнішньоторговельні операції підприємства району здійснювали з 30 країнами світу, а товариство «Завод металевих виробів» зайняло друге місце в Україні в загальнонаціональному та міжнародному рейтингу у сфері зовнішньо-економічної діяльності за оцінкою «Експортер року» та «Імпортер Року» в категорії «Вироби з чорних металів».

 В минулому  році  наростили  до 136 млн. грн.  обсяги реалізації продукції обидва держлісгоспи (ДП «Сарненське  лісове господарство» (Белеля С.О.)  та  ДП «Клесівське лісове господарство» ( Ониськевич М.М.)),  що на  4,6

 

відс. більше, ніж у минулому році. Питома вага експорту в загальному обсязі реалізації продукції становить майже 53 відсотки. За 2012 рік держлісгоспами реалізовано  лісопродукції на експорт на суму 71,4 млн. грн.

  Хороші темпи розвитку зберегли і підприємства малого бізнесу. Надходження до місцевих бюджетів від діяльності фізичних осіб зросли на
34 відс. і юридичних  − на 53 відс., що загалом становить 13,1 млн. грн.

  У 2012 році виконано будівельних робіт на 11,3 млн. грн. Найбільшими будівельними об’єктами були підвідні газопроводи  до сіл Довге, Чемерне,  Кричильськ, Поляна  і  Одринки, а вся мережа газопроводів зросла на 22 км.

За кошти державного і обласного бюджетів зроблені капітальні ремонти на 29 дорогах і поточні ремонти на – 41 дорозі. Ще 11 місцевих доріг відремонтовано за рахунок спецфонду обласного бюджету. Загалом в минулому році вдалось відремонтувати   53,6 км. комунальних доріг на суму 4,3 млн. грн..

За рахунок коштів державного бюджету на суму 1,6 млн. грн. проводились роботи по реконструкції дитячого садка в с.Ремчиці, капітальні ремонти котелень із заміною котлів в школах сіл Цепцевичі і Чудель, капітальні ремонти систем опалення в школах сіл  Любиковичі, Люхча і Костянтинівка. Завершена реконструкція дитячого садка на 40 місць в с.Костянтинівка.

Поліпшилась ситуація із забезпеченням населених пунктів містобудівною документацією.  В минулому  році розроблені і затверджені  генеральні плани забудови  сіл Федорівка,   Стрільськ   і   Чудель, ще по 13 населених  пунктах ця робота знаходиться на різних етапах виконання.

Діюча  система  транспортних  сполучень  забезпечила перевезення  1,7 млн. пасажирів автомобільним і 157 тис. залізничним транспортом. Збільшились вантажоперевезення на залізничному транспорті. На станціях Сарни і Клесів розвантажено 65 тис.т. вантажів і навантажено 5,4 млн.тонн.

Значний обсяг робіт виконаний і по розширенню діючої мережі електрозв’язку. В минулому році відремонтовано 415 км. кабельних ліній,
255 км. повітряних ліній зв’язку. З метою збільшення швидкості широкосмугового доступу до мережі Інтернет до смт Клесів прокладено оптотово-волоконний кабель.

Загальне виробництво валової продукції сільського господарства у всіх категоріях господарств за минулий рік зросло майже на 4 відс. і становить 366 млн. грн. Зросло поголів’я великої рогатої худоби і свиней. Всіма категоріями господарств вироблено майже 41 тис. т молока, 63 млн.т. яєць, 5,3 тис. т мяса, 22 тис. т зерна, 97 тис. тонн картоплі.

 В минулому році продовжено комплекс заходів по реформуванню земельних  відносин. Майже всі власники сертифікатів на право на земельну частку (пай) (99,7 відс.) отримали державні акти на право  власності на земельні ділянки.

Завершена інвентаризація  земель на території району. Всі місцеві ради прийняли рішення про розмежування земель державної та комунальної власності, а Стрільською, Ремчицькою, Любиковицькою, Чудельською та Кричильською радами виготовлені проекти землеустрою щодо розмежування земель державної та комунальної власності за межами населених пунктів. Такі ж проекти розмежування земель, але в межах населених пунктів, виготовлені і по Сарненській міській, Клесівській селищній, Вирівській, Селищенській та Кузьмівській сільських радах.

На умовах партнерської участі та співфінансування  в районі реалізовані проекти по програмі ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду» в с.Тинне, Костянтинівка, Цепцевичі, Тріскині, де реалізовувались мікро проекти, спрямовані на впровадження енергозберігаючих технологій загальною вартістю 554,7 тис. грн., причому половина цих коштів була надана міжнародними організаціями.

В минулому році дальший розвиток мали і сфера торгівлі,  побуту і громадського харчування. В населених пунктах району торгівельна мережа збільшилась на 22 одиниці і на початок року склала  513 закладів торгівлі і 95 ресторанного господарства,  на 11 об’єктів збільшилась кількість підприємств побуту і на початок року їх нараховувалось 121 об’єкт, в тому числі 25 в сільській місцевості. Крім того, значна кількість цих закладів провели сучасні ремонти, придбали нове обладнання, що суттєво вплинуло на якість обслуговування населення. Обсяг роздрібного товарообороту зріс більше як на 22 відс.   Виконаний значний обсяг робіт по створенню кращих умов торгівлі на ринках. Організована реалізація продукції від товаровиробників: яєць курячих, хлібобулочних виробів, рибної і м’ясної продукції. Активно розвивалася сфера послуг цифрового фотодруку, виготовлення виробів з металу та інше.

Бюджет району в минулому році виконувався в непростих умовах. Вдалося виконати бюджет району по власних доходах загального фонду лише на 101,4 відс., або на 860 тис. грн. більше від запланованого, хоча ріст до попереднього року становить 13,6 відс., або 7,6 млн. грн. За 2012 рік до зведеного бюджету зібрано більше 134 млн. грн. податків, зборів та платежів, що на 22 млн. грн. більше попереднього року.

Проведений великий обсяг робіт з метою  реалізації  в районі державної  політики щодо підтримки  молоді  та   багатодітних сімей. Для  майже 3 тис. батьків і 6,8 тис. дітей з багатодітних сімей видані спеціальні посвідчення, які дають їм право на соціальні допомоги та пільги.

Зважаючи на те, що минулий рік був оголошений Роком спорту  в Україні, впродовж року в районі було проведено 70 різноманітних спортивних заходів. Учасники спортивних клубів брали участь у 72 спортивно − масових заходах Рівненської області.

Робота у сфері соціального захисту була спрямована на повну реалізацію соціальних Ініціатив Президента України. Характерною їх особливістю є збільшення соціальних виплат різним категоріям соціально незахищених громадян. Якщо в 2011 році за різними програмами управління праці і соціального захисту населення райдержадміністрації виплатило 180 млн. грн., то в минулому році їх обсяг становив 210 млн. грн.

Впродовж року для ліквідації наслідків стихійних явищ з районного бюджету було виділено близько 20 тис.грн. на паливно-мастильні матеріали, які використовувались для попередження і ліквідації торф’яних пожеж та на ліквідацію снігових заметів на територіях місцевих рад.

Щоб уникнути підтоплення територій, на очистку меліоративних канав в м.Сарни і смт Клесів було використано близько 70 тис.грн.

 Заклади  освіти працювали над питаннями поліпшення якості освітніх послуг. Результати  зовнішнього  оцінювання засвідчили, що випускники загальноосвітніх шкіл засвоїли навчальний матеріал переважно на достатньому і  високому рівнях. В минулому році 44 випускники були нагороджені медалями, 57 відс. випускників вступили до вищих навчальних закладів. Зросла і  кількість учасників районних олімпіад на 13 відс.,  обласних – на 65 відс.    

В минулому році майже 3 тис. дітей були залучені до занять в системі позашкільної освіти,  ще  9 тисяч дітей відвідували шкільні гуртки та  секції. Вони отримали 66 обласних та  20 Всеукраїнських перемог і призових місць в різноманітних конкурсах і змаганнях.

 За останні роки одним із найважливішим пріоритетів  в галузі освіти став розвиток дошкільної освіти. На сьогодні 42 дошкільних заклади району можуть прийняти лише 3133 дитини. 25 відс. дітей не мають можливості  відвідувати дошкільні заклади через їх переповненість. Особливо гостро ця проблема відчувається в м.Сарни,  с.Немовичі, с.Ремчиці, с.Люхча, смт Клесів.

Система закладів охорони здоров’я в минулому році працювала злагоджено і виконала поставлені перед нею завдання. Основним було − впровадження в лікувальну практику новітніх технологій та сучасного медичного обладнання, створення кращих умов для медичного обслуговування населення.

В минулому році в офтальмологічному відділенні центральної районної лікарні зроблені перших 103 операції по імплантації  штучного кришталика; проведено більше 400 томографічних досліджень голови і хребта. Запровадження таких складних медичних послуг, за якими раніше місцеві жителі звертались в лікувальні заклади міст Рівного та Києва, сприяло покращенню доступності медичних послуг. За рахунок внутрилікарняної оптимізації районної лікарні був відкритий цілодобовий травматологічний пункт.

За рахунок коштів районного бюджету на суму 619 тис.грн. фінансувались 9 медичних програм по лікуванню різних хвороб.

Робота закладів культури була спрямована на пошук та використання нових форм і методів культосвітньої діяльності щодо організації дозвілля та  відродження народного  аматорського  мистецтва.

Виконання районної Програми соціально-економічного і культурного розвитку було нерозривно пов’язане із місцевими програмами розвитку територіальних громад району. Завдяки цій співпраці працювали всі 269 державних установ, які фінансувалися з бюджету району.

Основною формою співпраці з територіальними громадами були виїзні засідання колегії райдержадміністрації, де поряд з виконанням контрольних функцій, вивчалися питання організаційної спроможності громад самостійно вирішувати питання місцевого життя. В минулому році були проведені виїзні засідання колегій райдержадміністрацій на територіях Великовербченської, Карасинської, Карпилівської, Кузьмівської, Немовицької сільських,  Степанської, Клесівської  селищних та Сарненської міської рад, які показали високий потенціал органів місцевого самоврядування у забезпеченні  комплексного розвитку підвідомчих територій.

 Виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку району і бюджету  у великій мірі залежали від результатів роботи трудових колективів району.

 

Зважаючи на викладене, відповідно до Закону України «Про місцеві державні адміністрації», за досягнення найвищих результатів у відповідних галузях та значний внесок у виконання Програми соціально-економічного і культурного розвитку району у 2012 році, відзначити такі трудові колективи:

    1. Серед підприємств промисловості:

    1.1. Товариство з обмеженою відповідальністю «Сарненський завод  металевих виробів» (директор − Циганенко Андрій Володимирович) − за найвищі темпи приросту виробництва промислової продукції, збільшення експортного потенціалу;

    1.2. Товариство з обмеженою відповідальністю ККНК «Технобуд» (виконавчий директор Ковальчук Олександр Володимирович) − за найбільший обсяг виробленої промислової продукції, високий рівень екологічної безпеки виробництва;

   1.3. Державне підприємство «Сарненське лісове господарство» (директор Белеля Сергій Олександрович) − за найбільший обсяг сплачених податків і зборів до бюджетів усіх рівнів;

    2. Серед будівельних організацій:

    2.1. Публічне акціонерне товариство «Сарненська ПМК – 81»  (начальник Тусь Віктор Михайлович) − за кращий рівень виконання будівельно – монтажних робіт, своєчасне та ефективне використання коштів державного бюджету на об’єктах комунальної власності району.

     3. Серед підприємств житлово-комунального господарства:

     3.1. Комунальне підприємство «Екосервіс» (директор Корінь Микола Миколайович) − за кращий рівень надання комунальних послуг та зміцнення матеріально-технічної бази комунального підприємства.

     4. В галузі торгівлі:

    4.1. Магазин «Робік – мюзік» ( директор Губеня Микола Вікторович) за кращий рівень торгівельного обслуговування населення , впровадження нових форм роботи та активну благодійну діяльність.

     5. В галузі охорони здоров’я:

     5.1. Офтальмологічне відділення комунального закладу «Сарненська ЦРЛ» (завідувач Прокопчук Ганна Василівна) − за кращий рівень медичного обслуговування населення та впровадження нових методів лікування.

 

 

      6. В галузі культури:

      6.1. Будинок культури с. Стрільськ (директор Сафарян Олеся Миколаївна) − за кращий рівень проведення культурно-масових заходів та кращу організацію надання платних послуг;

      6.2. Будинок культури с.Велике Вербче (директор Кошмак  Анатолій Васильович) − за третє місце у Всеукраїнському конкурсі на кращий клубний заклад у сільській місцевості.

      7. В галузі освіти:

      7.1. Дитячо-юнацьку спортивну школу відділу освіти (директор Царков Володимир Михайлович) − за кращий рівень організації позашкільної освіти та високі спортивні досягнення вихованців.

     8. В галузі  спорту:

     8.1. Відділення комплексної дитячо-юнацької спортивної школи  «Колос» в смт Степань  (тренер Пінчук Володимир Сергійович) − за популяризацію здорового способу життя серед молоді та підготовку чемпіона світу з гирьового спорту О.Новака.

   9. За комплексний розвиток підвідомчих територій місцевих рад:

   9.1. Вирівську сільську раду ( сільський голова Солтис Юрій Петрович);

   9.2. Кузьмівську сільську раду ( сільський голова Трофимчук Михайло Григорович);

   9.3  Клесівську селищну раду (селищний голова Буйний Віктор Павлович).

Голова адміністрації                                                                      А.М.Остапчук