Також дивіться новини на facebook.com

№ 392 від 05 листопада 2014 року "Про профілактику правопорушень та злочинів серед дітей - жителів Сарненського району"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 
 
05 листопада 2014 року                                                                        № 392
 

Про профілактику правопорушень

та злочинів серед дітей - жителів

Сарненського району
 

На виконання статей 23, 25 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”, Закону України “Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей”, розпоряджень голови Сарненської райдержадміністрації від 18 січня 2012 року №12 “Про план заходів щодо реалізації Концепції розвитку кримінальної юстиції щодо неповнолітніх у Сарненському районі” та від 03 лютого 2012 року №41 “Про план районних заходів щодо виконання Указу Президента України від 16 грудня 2011 року №1163/2011 “Про питання щодо забезпечення реалізації прав дітей в Україні”, розпорядження голови Сарненської райдержадміністрації від 27 лютого 2014 року № 75 “Про План заходів щодо запобігання правопорушень та рецидивної злочинності серед неповнолітніх на 2014 рік”, служба у справах дітей, відділи у справах молоді та спорту, освіти, культури та туризму районної державної адміністрації, Сарненський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, комунальний заклад “Сарненська центральна районна лікарня” Сарненської районної ради Рівненської області, Сарненський районний відділ управління Міністерства внутрішніх справ України в Рівненській області, Сарненський районний центр зайнятості, Сарненське районне управління юстиції та виконавчі комітети місцевих рад району проводять роботу щодо поліпшення становища і захисту прав дітей, які потрапили у складні життєві обставини, забезпечення соціально - правового захисту дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, запобігання дитячій бездоглядності і безпритульності, виявлення випадків залучення дітей до жебракування, профілактики правопорушень та злочинів у дитячому середовищі.

Стан профілактичної роботи в напрямку попередження правопорушень, рецидивної злочинності та злочинів, особливо серед дітей, перебуває на постійному контролі відділів та служб районної державної адміністрації.

Впродовж поточного періоду 2014 року районною державною адміністрацією здійснено низку організаційних заходів, спрямованих на поліпшення роботи в напрямку профілактики негативних тенденцій у дитячому та молодіжному середовищі, зокрема: проведення роз’яснювальної роботи серед учнівських, студентських та батьківських колективів. Плану заходів щодо посилення на території Сарненського району роз’яснювально – профілактичної роботи в напрямку подолання негативних тенденцій у дитячому та молодіжному середовищі, затвердженого головою районної державної адміністрації 23.11.2010, продовжується проведення профілактичних рейдів під умовними назвами “Діти вулиці”, “Вокзал”, “Ринок”, “Комп’ютерний клуб” у денний час та спільних профілактичних рейдів по закладах культури, торгівлі та ресторанного господарства у пізній час доби, здійснено цикл профілактично – роз’яснювальних групових бесід з учнями загальноосвітніх навчальних закладів району.

Враховуючи вжиті заходи, упродовж 10 місяців 2014 року у Сарненському районі зафіксовано 25 злочинів (25 злочинів станом на 29.10.2014, 14 з них скоєно 2 неповнолітніми, проти 20 злочинів за 9 місяців 2013 року).

З метою покращення соціально - правового захисту дітей в районі, керуючись статтями 13, 22, 23 Закону України “Про місцеві державні адміністрації”:

1.Інформацію начальника служби у справах дітей районної державної адміністрації О.Шевчук про профілактику правопорушень та злочинів серед дітей - жителів Сарненського району взяти до відома.

2.Службі у справах дітей районної державної адміністрації (О.Шевчук):

2.1.Продовжувати роботу щодо підтримки усиновлення та інших форм сімейного виховання дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

2.2.Продовжувати ведення обліку дітей, які схильні до вчинення протиправних дій, та здійснювати обмін інформацією щодо вказаної категорії дітей з виконавчими комітетами сільських, селищних, міської рад.

2.3.Продовжувати проведення профілактичних рейдів під умовними назвами “Діти вулиці”, “Вокзал”, “Ринок”, “Комп’ютерний клуб” у денний час та спільних профілактичних рейдів по закладах культури, торгівлі та ресторанного господарства у пізній час доби, здійснювати цикли профілактично – роз’яснювальних групових бесід з учнями загальноосвітніх навчальних закладів району.

2.4. Забезпечити влаштування дітей в сімейні форми виховання, заклади соціального захисту, охорони здоров’я, що займаються бродяжництвом, самовільно залишили сім’ї чи заблукали.

3.Сарненському районному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:

3.1.Систематично здійснювати соціальне інспектування сімей з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах і не в змозі подолати їх за допомогою власних зусиль, сімей, у яких існує ризик передачі дитини до державних дитячих закладів.

3.2.Забезпечити соціальний патронаж та супроводження дітей, які звільняються з місць позбавлення волі, закладів соціальної реабілітації або які засудженні до міри покарання без ізоляції від суспільства.

3.3.Продовжувати спільну діяльність із Сарненським міжрайонним відділом кримінально – виконавчої інспекції управління Державної пенітенціарної служби України в Рівненській області щодо роботи з неповнолітніми, які перебувають на обліку у кримінально – виконавчій інспекції.

4.Відділу освіти районної державної адміністрації (Г. Аврамишин):

4.1.Посилити контроль за відвідуванням учнями загальноосвітніх навчальних закладів району, вживати дієвих заходів по залученню їх до навчально - виховного процесу.

4.2.Проводити заходи, спрямовані на своєчасне виявлення дітей, які залишилися без батьківського піклування, та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, організувати системну психокорекційну роботу з ними.

4.3.Залучати до роботи з дітьми, які перебувають на внутрішкільному обліку як такі, що схильні до вчинення протиправних дій, представників батьківської громадськості.

4.4.Забезпечити залучення дітей, які перебувають на внутрішкільному обліку як такі, що схильні до вчинення протиправних дій, до участі у гуртковій та секційній роботі.

5.Відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації (В.Михайлицький) перед початком спортивних змагань забезпечити проведення оперативних зустрічей з організаторами та суддями змагань щодо контролю за недопущенням випадків тютюнопаління, вживання спиртних напоїв, наркотичних та психотропних засобів, застосування ненормативної лексики під час спортивних міроприємств.

6.Відділу у справах сім’ї, молоді та спорту райдержадміністрації (В.Михайлицький) та районному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечити розповсюдження друкованої продукції в напрямку популяризації здорового способу життя під час проведення усіх без винятку спортивних та культурно – масових заходів за участю дітей та молоді, що проводитимуться на території Сарненського району.

7.Відділу культури та туризму районної державної адміністрації (Н.Чорна):

7.1. Організувати в бібліотеках району бесіди, огляди і перегляди літератури щодо формування здорового способу життя та профілактика наркоманії, алкоголізму, тютюнопаління, соціально небезпечних хвороб в молодіжному середовищі.

8.Службі у справах дітей, відділам освіти, культури та туризму, молоді та спорту, відділу економічного розвитку і торгівлі районної державної адміністрації спільно із Сарненським районним відділом управління Міністерства внутрішніх справ України в Рівненській області продовжувати проводити профілактичні рейди з метою виявлення осіб, які залучають дітей до жебракування, бродяжництва, пияцтва, злочинної діяльності та забезпечувати притягнення таких осіб до відповідальності.

9.Рекомендувати виконавчим комітетам місцевих рад району:

9.1.Забезпечити організацію роботи щодо запобігання бездоглядності та безпритульності дітей, в тому числі із залученням закладів освіти, культури, медичних установ, що розташовані на підвідомчій території.

9.2.Продовжити практику проведення рейдів по закладах культури, торгівлі, ресторанного господарства у пізній час доби, результати яких документувати та виносити на розгляд виконавчого комітету.

9.3.Забезпечити контроль за умовами проживання та виховання дітей, які повернулися з інтернатних закладів на літній період в сім’ї. 

10.Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати службу у справах дітей районної державної адміністрації до 20 грудня 2014 року та 01 липня 2015 року.

11.Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації Я.Яковчука.

 
 
 

Виконуючий обов’язки

голови адміністрації                                                                                     Я.Яковчук