Також дивіться новини на facebook.com

№ 173 від 05 травня 2016 року "Про стан виконання Закону України «Про автомобільний транспорт» та транспортне обслуговування населення Сарненського району"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
05 травня 2016 року                                                                                  № 173
 
Про стан виконання Закону України
«Про автомобільний транспорт» та
транспортне обслуговування населення
Сарненського району
 

Автобусні маршрути Сарненського району обслуговує 16 перевізників, з них 1 перевізник має статус юридичної особи. Для забезпечення транспортного обслуговування населення в районі функціонує 27 приміських і 6 міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутів, найбільше з яких обслуговує ВАТ «Сарненське АТП-15640» - 12 маршрутів (11 приміських та 1 внутрішньообласний). Крім цього, з автостанції м. Сарни щодня виконуються рейси міжобласних автобусних маршрутів, такі як Сарни-Київ (6 рейсів), Сарни-Луцьк (2 рейси) та Кузнецовськ-Тернопіль (1 рейс). 

Найбільш завантаженою є ділянка автодороги Сарни-Рівне, на якій щоденно виконується 34 оборотних рейси лише маршрутами Сарненського району. Послуги пасажирських перевезень в м.Сарни надають сім приватних перевізників на семи міських маршрутах загального користування у звичайному режимі руху. Для перевезення використовується 20 автобусів. До роботи на них залучено двадцять шість водіїв. Щодня пасажирськими послугами користується понад 10 тис. громадян.

Також у м.Сарни зареєстровано дві служби радіо-таксі (ПП Копищик Л.Д. та ПП Лешкевич О.О.) та 1 службу-таксі в смт. Клесів, які забезпечені системами диспетчеризації з використанням супутникової системи навігації руху транспортних засобів, 40 відсотків транспортного парку служб таксі обладнані GPS-навігаторами, кожен автомобіль обладнано таксометром.

За 2015 рік автотранспортними підприємствами району перевезено 709,4 тис. пасажирів та виконано пасажирооборот в обсязі 9,5 млн.пас.км, що становить відповідно 26,7 відсотків та 22,2 відсотків рівня 2014р.

В якості центру управління транспортом у м.Сарни працює автостанція, з якої щоденно здійснюється близько 350 рейсів. Відповідно до вимог Закону України «Про автомобільний транспорт», на автостанції можна отримати інформацію щодо розкладу руху автобусів та вартості поїздки, придбати квитки, є телефонний зв'язок, в  приміщення автостанції є кімната для відпочинку водіїв, зал очікування, громадська вбиральня. Можливе надання послуг кімнати матері і дитини.

Автотранспортним сполученням в Сарненському районі охоплено 66 населених пунктів, що становить  99 відсотків. Однак село Яблунька, з кількістю жителів понад 300 чоловік, повністю відрізане від будь-якого сполучення.  Згідно автобусної мережі, через цей населений пункт мав би проходити приміський маршрут смт. Степань- с. Яблунька у 2 оборотних рейси, та  міжрайонний маршрут м. Рівне - смт. Степань – с.Пеньків (Костопільського району) через с.Яблунька - 1 оборотний рейс. Перевізники, які мали б забезпечувати транспортне сполучення, відмовились від роботи на даних рейсах, посилаючись на нерентабельність.

Разом з тим, на території району не завжди дотримуються нормативно-правові акти щодо транспортного обслуговування населення. Автобуси, які курсують дорогами району брудні, відсутні куточки споживача, або мають жалюгідний вигляд, не у всіх наявна інформація про водіїв, які обслуговують маршрут (відсутні посвідчуючі бейджі), в салоні автобуса не завжди є графіки руху. Водії, в окремих випадках, дозволяють собі кермувати заповненим автобусом і в цей час спілкуватись по мобільному телефону, не оголошують зупинки, не видають квитків, не завжди дотримуються графіку, передчасно з’їжджають із маршруту, окремі рейси самовільно не виконуються, починають рух автобуса без повного зачинення дверей.

Разом зі скаргами стосовно якості обслуговування на автобусних маршрутах загального користування, надходили і інші звернення, що стосувались зміни графіків руху, заміни транспортних засобів на більш габаритні, відкриття нових маршрутів, усі звернення вивчені та  надані  відповідні роз’яснення.

Одним з важливих аспектів, що впливає на якісний стан транспортного обслуговування є техніко-експлуатаційний стан автомобільних шляхів. Загальна протяжність вулиць і доріг комунальної власності - 595,2 км (3517,5 тис.м.кв).Відповідно до розпорядження голови Рівненської облдержадміністрації від 17.04.2015 №187 «Про внесення змін до переліку об’єктів будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг, що фінансуватиметься за рахунок залишку коштів спеціального фонду обласного бюджету, що утворився станом на 01.01.2015»  для Сарненського району було виділено 2 млн. грн. та проведено поточні ремонти доріг по м.Сарни (вул. Технічна, вул. Привокзальна, вул.Бегми, вул.Пирогова, вул.Просвіти, вул.Леонтовича, вул.Тополева, вул.Ткача, вул.Героїв Берестечка), в населених пунктах району вул. Грушевського в с. Чабель, вул. Пеньківська в с. Яблунька, вул. Рівненська в с. Немовичі, вул. Шевченка в с. Кричильськ, вул. Дружби в с. Зносичі, вул. Київська в с. Любиковичі, вул. Ворошилова в смт Клесів, вул. К.Савури, вул. Л.Українки в смт Степань, вул. Набережна в с. Цепцевичі, вул. Нова в с. Чудель, вул. Садова в с. Орлівка, вул. Лісова та           вул. Случанська в с. Стрільськ.

Загалом для капітального та поточного ремонту, будівництва та реконструкції доріг місцевими радами з власних бюджетів  було використано близько 7 млн грн.. Виконавчими комітетами постійно ведеться пошук та моніторинг проектів, які б дозволили втілити в життя плани на дороги місцевого значення, які б відповідали Європейським вимогам.

Дороги міжнародного та регіонального значення обслуговує філія «Сарненська ДЕД» Рівнеоблавтодору, підприємство надає послуги з ремонту, будівництва та обслуговування доріг, в автопарку нараховується 4 автогрейдери та 4 самоскиди також 2 пасажирських автобуси, насадки для очищення асфальтного покриття та прибирання снігу. У 2015 році було виділено близько 8 млн. грн. на ремонт та впорядкування доріг, однак щорічні ліміти коштів, які виділялися Державним агентством автомобільних доріг України у 2014 - 2015 роках на капітальний та поточний середній ремонт доріг загального користування Рівненської області були вкрай обмеженими і складали менше 5 відсотків від реальної потреби. Звісно, що за таких умов забезпечити своєчасний ремонт та належне утримання дорожньої мережі області, зокрема і доріг між деякими населеними пунктами не має можливості.

З метою забезпечення більш повного виконання вимог Закону України “Про автомобільний транспорт”,  керуючись статтями 16 п.8, ст 20 п.2, ст 28 п 4 Закону України “Про місцеві державні адміністрації” :

1.  Інформацію  завідувача сектором інфраструктури та цивільного захисту населення адміністрації А. Маковецької “Про автомобільний транспорт” та транспортне обслуговування населення Сарненського району взяти до відома.

2. Сектору інфраструктури та цивільного захисту населення райдержадміністрації, з метою забезпечення населення Сарненського району послугами з перевезення пасажирів автомобільним транспортом загального користування на належному рівні:

- здійснювати контроль за дотриманням в районі вимог Закону України “Про автомобільний транспорт” та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176;

- сприяти відновленню транспортного забезпечення в с.Яблунька шляхом передачі необхідної документації до облдержадміністрації.

3.   Рекомендувати філії “Сарненська Дорожньо-експлуатаційна дільниця” Дочірнього підприємства “Рівненський облавтодор” забезпечити утримання автомобільних шляхів загального користування, що перебувають на обслуговуванні підприємства на території Сарненського району в належному техніко-експлуатаційному стані у відповідності до вимог державних норм та стандартів щодо забезпечення безпечних та комфортних умов руху автомобільного транспорту.

4.Рекомендувати приватним перевізникам покращити культуру обслуговування пасажирів, не допускати порушення правил перевезення пасажирів.

5. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації  І.П.Назарця.

 
 
 
 
 
 
 

Голова адміністрації                                                                              Я.Яковчук