Також дивіться новини на facebook.com

№ 325 від 06 вересня 2016 року "Про районну програму «Ліси Сарненщини на 2016 – 2020 роки»"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 
06 вересня 2016 року                                                                                   № 325
 
 

Про районну програму

«Ліси Сарненщини на

2016 – 2020 роки»
 

Відповідно до статті 21 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статті 32 Лісового кодексу України, статті 40 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», статті 91 Бюджетного кодексу України, з метою поліпшення екологічної ситуації в районі, покращення фінансування заходів із охорони та відтворення лісів, проведення лісогосподарських заходів та утримання лісів у належному санітарному стані:

 

1. Схвалити районну програму «Ліси Сарненщини на 2016 – 2020 роки» (далі – Програма), що додається.

2.  Відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації подати Програму  районній раді  на затвердження  в установленому порядку.

3. Рекомендувати органам місцевого самоврядування передбачати у видатковій частині бюджетів на відповідні роки спрямування упродовж місяця з дня сплати до місцевих бюджетів не менше 50 відсотків коштів, що надходять від збору за спеціальне використання лісових ресурсів місцевого значення постійним лісокористувачам, на території яких, згідно з виданими лісовими квитками та договорами, проводиться спеціальне використання лісових ресурсів, і перераховувати їх для фінансування заходів Програми.

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації Назарця І.П.

 
 
 

Голова адміністрації                                                                                    Я.Яковчук

 
 

                                                                          СХВАЛЕНО

                                                                          Розпорядження голови Сарненської

                                                                          районної державної адміністрації

                                                                          06.09.2016 №  325

 

Районна програма

«Ліси Сарненщини на 2016 – 2020 роки»

 

Лісові насадження району виконують переважно екологічні функції – захисні, водоохоронні, рекреаційні. Їх експлуатаційне значення обмежене відповідними нормативними документами.

Фактична лісистість території Сарненського району (42,5 відсотка) є достатньою в порівнянні з лісистістю країни (15,6 відсотка), а оптимальна (в межах 19 - 20 відсотків). За віковими групами лісові насадження складають: молодняки – 28 - 30 відсотків, середньовікові – 34 - 35 відсотків,  пристигаючі – 17 - 18 відсотків,  стиглі  та  перестиглі – 17 - 18 відсотків. Запаси деревини становлять  19348 тисяч метрів кубічних.

У лісових насадженнях переважають хвойні (74,5 відсотка) та м’яколистяні породи (береза – 14,2 відсотка, вільха чорна – 7 відсотків).

 

Основні напрямки розвитку лісового господарства.

 

Розвиток лісового господарства здійснюється лісгоспами за такими основними напрямками:

- збільшення лісистості території за рахунок зрубів, сприяння природного поновлення, заліснення неугідь, полян;

- підвищення продуктивності, поліпшення якісного складу лісових насаджень;

- нарощування природоохоронного потенціалу лісів, збереження їх біологічного урізноманітнення;

- підвищення стійкості лісових насаджень до впливу негативних факторів середовища, змін клімату;

- охорона, захист, використання та відтворення лісів.

 

Реалізація основних напрямків розвитку лісового господарства.

 
Лісовідновлення і захисне лісорозведення.

Програмою передбачаються заходи  щодо підвищення продуктивності лісів на основі застосування лісокультурних методів та забезпечення ведення збалансованого і невиснажливого лісокористування. Способи лісовідновлення (посів і садіння лісових культур, сприяння природному поновленню, природне поновлення на мокрих типах лісу, реконструктивні заходи) визначаються на основі кліматичних умов зростання.

  Крім того, передбачається заміна малоцінних насаджень високопродуктивними деревними породами шляхом реконструкцій, як в молодняках так і в більш зрілому віці, розширення практики створення необхідних умов для відновлення лісів природним шляхом з метою збереження біорізноманіття та збільшення площ біологічно-стійких і високопродуктивних насаджень.

  Створення захисних насаджень лісгоспами передбачається при умові надання сільськими радами деградованих угідь та 100% фінансуванні з бюджету району, на подолання основних дестабілізуючих факторів середовища – ерозії ґрунтів та виснаження річок.

 

Рубки пов’язані з веденням лісового господарства та рубки головного користування.

Рубки являються одним з найважливіших лісогосподарських заходів, спрямованих на формування високопродуктивних і стійких лісостанів з високими екологічними та захисними функціями.

В лісових насадженнях лісгоспів починаючи з 5-6 року після створення лісових культур і закінчуючи в 70, а то і в старшому віці, проводяться рубки догляду (освітлення, прочищення, прорідження та прохідні рубки), санітарні та лісовідновні рубки, рубки пов’язані з реконструкцією малоцінних деревостанів, прокладанням квартальних просік та створенням протипожежних розривів, розрубка під меліоративні канави і догляд за ними та інші рубки.

Суцільні вирубки насаджень проводяться на площах, де деревостани всихають внаслідок стихійних лих (буреломи і вітровали, сильні лісові пожежі) від застою води в понижених місцях, пошкодження шкідниками та хворобами лісу.

На таких зрубах одночасно проводяться заходи щодо сприяння природному поновленню та створенню лісових культур.

В основу проведення рубок головного користування покладено дотримання принципів безперервного, невиснажливого і раціонального використання лісових ресурсів, відтворення високопродуктивних стійких насаджень, що сприятиме збереженню лісів при повному використанні можливостей природного відновлення цінних лісоутворюючих порід.

 
Охорона від пожеж та захист від шкідників і хвороб.

Даною Програмою передбачено протипожежні профілактичні та запобіжні заходи, зокрема такі, як створення протипожежних розривів, мінералізованих протипожежних розривів, мінералізованих протипожежних смуг та догляд за ними, створення в лісових насадженнях водоймищ для зберігання води в них з метою гасіння лісових пожеж, облаштування їх пірсами для під’їзду пожежної техніки, ремонт спостережних веж. Оновлення та придбання протипожежної техніки та засобів зв’язку.

  Пріоритетним напрямком лісозахисної служби є широке впровадження в лісогосподарську практику постійного лісопаталогічного обстеження лісових насаджень,  а також щорічне складання заходів по санітарно-оздоровчому стану лісів та їх виконання, впровадження екологічно-безпечних засобів і методів боротьби із шкідниками та хворобами лісу.

Мета Програми

 

Метою цієї Програми є визначення основних напрямів та джерел забезпечення збалансованого розвитку лісового господарства, спрямованих на посилення екологічних, соціальних та економічних функцій лісів.

Програма базується на веденні лісогосподарської діяльності Сарненським та Клесівським лісгоспами.

 
Фінансове та ресурсне забезпечення Програми.
 

Для виконання Програми «Ліси Сарненщини 2016-2020 роки» в середньому на рік необхідні кошти в сумі  145 272 тис.грн. Усі роботи пов’язані з виконанням загально-планових заходів здійснюватимуться за рахунок власних джерел лісгоспів, а також коштів за спеціальне використання лісових природних рослинних ресурсів місцевого значення.

  Обсяги фінансування визначено на основі собівартості робіт базового 2016 року.

  Мінімально необхідні витрати та матеріально-технічне забезпечення визначено на основі вартості техніки та агрегатів.

Перелік та прогнозні обсяги фінансування заходів Програми наведено у додатках 1, 2, 3 до Програми.

 

Очікувані результати, ефективність Програми.

 
Виконання Програми дасть змогу:

- поліпшити стан та якісний склад лісів, посилити їх екологічні функції та підвищити продуктивність;

- створити умови для досягнення оптимальних показників рівня лісистості;

- забезпечити соціальний захист працівників галузі лісового господарства;

- забезпечити ведення лісового господарства на засадах сталого розвитку;

- зменшити загрозу деградації земель.

Нормативно-правове забезпечення

 

 «Лісовий кодекс України» від 21 січня 1994 року № 3852-XII;

Закон України від 25 червня 1991 року № 1264-XII «Про охорону навколишнього природного середовища»;

«Бюджетний кодекс України» від 08 липня 2010 року № 2456-VI.

 
 
 

Керівник апарату адміністрації                                                                В.Стельмах