Також дивіться новини на facebook.com

№ 436 від 25 листопада 2016 року "Про стан та перспективи розвитку галузі сільського господарства району"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 
25  листопада 2016 року                                                                             №  436
 
Про стан та перспективи

розвитку галузі сільського

господарства району
 
 

За період роботи за січень-жовтень 2016 року сільськогосподарськими підприємствами району вироблено 34,7 мільйона гривень валової продукції, що на 2,5 мільйона гривень (7,8 відс.) більше відповідного періоду минулого року. По темпах зростання виробництва валової продукції сільськогосподарськими підприємствами район посів 8 місце серед районів області та 11 місце по питомій вазі (2,1 відс. від виробництва валової продукції сільського господарства області).

Зростання обсягів виробництва валової продукції сільськогосподарськими підприємствами досягнуто за рахунок галузі тваринництва. Зокрема, вирощено 523 тонни м'яса, що на 17 відс. (75 тонн) більше відповідного періоду минулого року, реалізовано худоби на забій 285 тонн, що на 49 відс. (93 тонни) більше відповідного періоду минулого року, вироблено 3548 тонн молока, що більше проти відповідного періоду минулого року на 17 відс. (524 тонни), зросла й продуктивність корів на 23 відс.  і склала 3978 кілограмів молока в розрахунку на  одну фуражну корову. Суттєво зросло проти минулого року (на 36 відс.) поголів’я курей, яке станом на 01.11.2016 становить 240 тисяч голів і, відповідно, на 10 відс. збільшено виробництво курячих яєць, яке за десять місяців склало 33,8 мільйона штук.

Загальна посівна площа під урожай 2016 року по сільськогосподарських підприємствах склала 6760 гектарів, що більше проти попереднього року на  657 га (11відс.). Збільшення посівних площ відбулось за рахунок приходу в район інвесторів. Однак, через несприятливі погодні умови (посуха і пізні весняні заморозки) валове виробництво зерна зменшилось до минулого року на 32 відс. і склало 3599 тонн, середня урожайність склала 12,2 ц/га, що менше на 25 відс. до минулого року. Крім того, повністю загинуло 505 га посівів. Під урожай 2017 року сільськогосподарські підприємства району посіяли озимі культури на площі 2084 га, що становить 112відс. до плану-прогнозу.

Перспективним напрямком роботи, як для відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації, так і для виконкомів місцевих рад, є залучення до обробітку земель, що не використовуються.

Відповідно до ст. 16, 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», з метою забезпечення подальшого зростання сільськогосподарського виробництва:

1. Відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації:

1.1. Вживати організаційних заходів щодо забезпечення зростання виробництва валової продукції сільськогосподарськими підприємствами.

1.2. Враховуючи завершення сільськогосподарського року, для забезпечення повноти і достовірності обліку, зорієнтувати сільськогосподарських товаровиробників на своєчасне подання в органи статистики заключних даних роботи галузей рослинництва і тваринництва.

1.3.  Сприяти стабілізації та нарощуванню поголів’я худоби і птиці в сільськогосподарських підприємствах та зростанню їх продуктивності.

1.4. Здійснювати постійний моніторинг економічної ефективності роботи роботи галузей рослинництва і тваринництва та складати прогнози їх розвитку.

1.5. Вживати організаційних заходів щодо забезпечення виплати    сільгосптоваровиробниками  в  повному обсязі орендної плати за земельні та майнові паї за 2016 рік.

1.6. Забезпечити інформування сільськогосподарських  товаровиробників щодо надання державної фінансової підтримки  у 2017 році та застосування норм порядків використання коштів за бюджетними програмами.

1.7. З метою забезпечення зростання посівних площ на 10відс., організувати надання всебічної допомоги потенційним інвесторам, щодо залучення до обробітку земель, які не обробляються.

1.8. Опрацювати структуру посівних площ по сільськогосподарських підприємствах на 2017 рік. Надавати необхідну інформаційно-консультативну допомогу товаровиробникам щодо збільшення площ вирощування конкурентоспроможних (круп’яних, технічних) культур з урахуванням кон’юнктури аграрного та продовольчого ринку.

2. Рекомендувати виконавчим комітетам сільських, селищних рад забезпечити надання всебічної допомоги потенційним інвесторам щодо укладання договорів оренди землі.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації Назарця І.П.

 
 
 
Голова адміністрації                                                                                   Я. Яковчук