Також дивіться новини на facebook.com

№ 36 від 27 січня 2017 року "Про соціальний захист осіб, над якими було вчинено насильство в сім'ї та постраждалих від торгівлі людьми в Сарненському районі"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 
27 січня  2017 року                                                                                           № 36    
 
Про соціальний захист осіб, над
якими було вчинено насильство
в сім'ї та постраждалих від торгівлі
людьми в Сарненському районі
 

        Загальна кількість повідомлень про вчинення насильства в сім’ї, що надійшли протягом 2016 року  від Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області - 165 (в 2015 році таких повідомлень - 154). З них від жінок –  151 (в 2015 році - 119); від чоловіків – 17  (в 2015 році - 27); від  дітей – 0 (в 2015 році - 8).

Занесено 50 сімей до Банку даних сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах (з приводу насильства в сім’ї), проти 30 в 2015 році.

Переважна кількість випадків насильства в сім’ї відбувається в стані алкогольного сп’яніння.

         Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування сприяють у здійсненні заходів з попередження насильства в сім’ї.

При необхідності, правопорушників, які вчинили насильство в сім'ях та членів сім'ї, які зазнали насильства запрошують на засідання комісій з питань попередження насильства, які створені та діють при виконавчих комітетах рад, та проводяться з ними відповідні профілактичні бесіди. Усі сім'ї, які постраждали від насильства, з метою уникнення повторних випадків насильства, відвідуються та отримують практичну допомогу. Робота Немовицької, Коростської, Селищенської, Зносицької сільських радах з даного питання є недостатньою. Іншими - міською та сільськими радами на належному рівні здійснюється робота з сім'ями, які зловживають алкогольним напоями та ведуть асоціальний спосіб життя. Профілактичні бесіди, перевірки матеріально – побутових умов та умов виховання дітей часто мають незначний вплив на дану категорію людей.

На розпорядження голови районної державної адміністрації від  13.05.2016 № 183 «Про план заходів з реалізації Державної соціальної програми протидії торгівлі  людьми на період до 2020 року  в Сарненському районі» схвалений план заходів з реалізації Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року в Сарненському районі.

На даний час затверджені всі нормативно-правові акти для здійснення виплати матеріальної допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Виплата матеріальної допомоги здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.07.2012 № 660 «Про затвердження Порядку виплати одноразової допомоги особам, які постраждали від торгівлі
людьми» та листа Міністерства соціальної політики України від
27.02.2013 № 99/0/15-13/56.

Протягом 2016 року до управління праці та соціального захисту населення Сарненської районної державної адміністрації  особи, які постраждали від торгівлі людьми, не звертались.

Протягом звітного періоду проведені наради, семінари з питань координації зусиль, аналізу стану та уточнення стратегії запобігання торгівлі людьми та боротьбі з нею, постійно проводиться профілактика та інформування населення.

На офіційному сайті райдержадміністрації, міської ради, шпальтах районної газети «Сарненські новини» висвітлюються інформації щодо проведення заходів, які проводяться у місті для активного відпочинку, дозвілля мешканців міста, популяризації здорового способу життя».

1. Структурним  підрозділам райдержадміністрації, виконавчим комітетам міської, селищних, сільських рад, територіальним органам міністерств та інших центральних органів виконавчої влади рекомендувати:

1.1.  взяти  до уваги інформацію про  соціальний захист осіб, над якими було вчинено насильство в сім'ї та постраждалих від торгівлі людьми;

1.2. активізувати роботу з сім'ями, які зловживають алкогольним напоями та ведуть асоціальний спосіб життя;

1.3. активізувати роботу в напрямку підвищення рівня правової культури населення та проінформованості про проблему насилля в сім’ї  та торгівлю людьми шляхом здійснення виступів в засобах масової інформації;

1.4. забезпечити надання інформацій про хід виконання розпорядження голови районної державної адміністрації управлінню праці та соціального захисту населення райдержадміністрації, щоквартально до 1 числа наступного за звітним.

2. Управлінню праці та соціального захисту населення  Сарненської районної державної адміністрації  здійснювати збір  та  узагальнення  даних про насильство в сім'ї  відповідно до законодавства. Щокварталу до 5 числа місяця що настає за звітним узагальнюючу інформацію надсилати Департаменту соціального захисту населення Рівненської обласної державної адміністрації.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Параницю Н.М.

 
 

Голова  адміністрації                                                                                    Я. Яковчук