Також дивіться новини на facebook.com

№ 75 від 24 лютого 2017 року "Про стан запобігання корупції в Сарненському районі у 2016 році та заходи щодо вдосконалення цієї роботи у 2017 році"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
 
 

 24 лютого 2017 року                                                                                    № 75

 

Про стан запобігання корупції в

Сарненському районі у 2016 році

та заходи щодо вдосконалення цієї

роботи у 2017 році
 

         Органами виконавчої влади та місцевого самоврядування району у 2016 році вживались заходи, що спрямовані на підвищення ефективності системи запобігання і протидії корупції, зменшення рівня корупції шляхом усунення передумов її виникнення через впровадження превентивних заходів, зміцнення режиму законності у формуванні громадської активної позиції.

         Розпорядженням голови райдержадміністрації від 01.04.2016 №122 затверджений план заходів із запобігання і протидії корупції у Сарненському районі на 2016-2017 роки, який об’єднав в собі численних виконавців антикорупційних заходів на обумовлений термін.

         Для забезпечення прозорості та публічності в роботі місцевих органів державної виконавчої влади, зміцнення довіри громадян до влади, в райдержадміністрації напрацьована система постійного висвітлення на офіційному веб-сайті адміністрації подій  пов’язаних із суспільно-політичним та громадським життям району.

         З метою створення механізмів для подання повідомлень про корупцію в державних органах, органах місцевого самоврядування, на офіційному сайті райдержадміністрації оприлюднені номери телефонів, а також електронні адреси відділів апарату та структурних підрозділів райдержадміністрації.

         Задля розширення обізнаності осіб, які працюють у сферах з підвищеним ризиком вчинення корупційних правопорушень з вимогами антикорупційного законодавства, формування світогляду негативного ставлення до корупційних проявів, серед суб’єктів на яких поширюється Закон України «Про запобігання корупції», у 2016 році постійно проводились заходи щодо попередження та профілактики корупційних порушень, в ході яких зверталась особлива увага на недопущення конфлікту інтересів у трудових колективах та усунення корупційних ризиків.        

         З метою запровадження багатоступеневої оцінки антикорупційних ризиків, забезпечення доступу громадськості до ознайомлення з нормативно-правовими актами, через офіційний сайт райдержадміністрації оприлюднюються як проекти так і прийняті розпорядження голови райдержадміністрації.

         На виконання статей 45,50 Закону України «Про запобігання корупції», рішення Національного агентства з питань запобігання корупції від 10.06.2016 №2 «Про початок роботи системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.07.2016 за №958/29088, забезпечено нововведення законодавства України, а саме вжито організаційних заходів до виготовлення державними службовцями райдержадміністрації, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище електронних цифрових підписів, подання та оприлюднення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2015 рік.

         Для зміцнення довіри громадян до органів влади, зокрема і шляхом ознайомлення із проведеними заходами щодо запобігання корупції, на офіційному сайті райдержадміністрації у рубриках «Доступ до публічної інформації», «Державні закупівлі» - оприлюднюються відомості – річні плани закупівель комунальних закладів, структурних підрозділів райдержадміністрації, звіти про використання бюджетних коштів та ін.

         Органами прокуратури у вказаний період складено один протокол про вчинення адміністративного корупційного правопорушення передбаченого частиною 1 статті 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення, який скеровано до суду та розглянуто, винну особу притягнуто до адміністративної відповідальності. Крім того, за результатами перевірки прокуратурою в порядку статті 65 Закону України «Про запобігання корупції» внесено 4 подання, які задоволено.

         Зважаючи на викладене, з метою недопущення порушення вимог Закону України «Про запобігання корупції» в Сарненському районі, керуючись статтями 118,119 Конституції України, статтями 2,13,25,28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

         1. Інформацію про стан запобігання корупції в Сарненському районі у 2016 році взяти до відома.

         2. Керівникам структурних підрозділів райдержадміністрації, територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, рекомендувати міському, селищним, сільським головам, керівникам підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності:

         2.1. забезпечити неухильне дотримання вимог чинного антикорупційного законодавства України як особисто, так і посадовцями очолюваних органів;

         2.2. забезпечити роботу щодо виконання заходів, спрямованих на підвищення ефективності системи запобігання і протидії корупції, зміцнення законності та реалізації в районі нормативно-правових актів із зазначених питань, вести роботу щодо поширення серед населення ідеї нетерпимості до проявів корупції, пропагування переваг правомірної поведінки в усіх сферах суспільного життя;

         2.3. посилити ефективність заходів, спрямованих на підбір кадрів, зокрема, через проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави, розстановки кадрів, систему вдосконалення проходження державної служби та служби в органах місцевого самоврядування, попередження скоєння корупційних правопорушень, підвищення рівня особистої відповідальності кожної службової особи, виконання положень Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, затверджених наказом Національного агентства України з питань державної служби від 05.08.2016 №158, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 31 серпня 2016 за №1203/29333;

         2.4. забезпечити виконання особами, зазначеними у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції», статті 45 розділу VІІ цього Закону обов’язку щодо подання до          01 квітня 2017 року шляхом заповнення на офіційному сайті веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік, та інших видів декларацій, за формою, що визначена Національним агентством;

         2.5. посилити заходи щодо підвищення персональної відповідальності кожної службової особи за авторитет державної влади та забезпечити постійний моніторинг стану додержання законності у діяльності підпорядкованих службових осіб;

         2.6. вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів або ж його врегулювання у відповідності до чинного антикорупційного законодавства України;

         2.7. забезпечити проведення перевірки факту подання суб’єктами декларування декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» у строки визначені рішенням Національного агенства з питань запобігання корупції від 06.09.2016 №19 «Про затвердження Порядку перевірки факту подання суб'єктами декларування декларацій відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України    15 листопада 2016 року за №1479/29609;

         2.8. забезпечити виконання суб’єктами декларування частини 2 статті 52 Закону України “Про запобігання корупції» щодо письмового інформування в десятиденний строк Національного агентства з питань запобігання корупції у разі суттєвої зміни у майновому стані, а саме отримання ними доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, з моменту отримання доходу або придбання майна, відповідно до змісту вимог визначених Порядком формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 10 червня 2016 року №3, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 липня 2016 року за №959/29089.

         3. Просити Сарненський районний суд Рівненської області продовжити практику інформування райдержадміністрації про притягнення державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування до відповідальності за порушення антикорупційного законодавства.

         4. Запропонувати Сарненській місцевій прокуратурі, органам поліції:

         4.1. продовжити практику виявлення корупційних правопорушень та правопорушень, пов’язаних з корупцією  на території району та вжиття заходів з метою притягнення винних осіб до визначеної чинним законодавством України відповідальності;

         4.2. про виявлені факти корупційних правопорушень та правопорушень, пов'язаних з корупцією на території району інформувати райдержадміністрацію невідкладно;

         4.3. з метою планування спільних заходів по боротьбі з корупцією в районі, про роботу, проведену в напрямку запобігання та протидії корупції щокварталу до 01 числа місяця наступного за звітним інформувати райдержадміністрацію.

         5. Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 04 березня 2015 року №92 «Про стан запобігання корупції в Сарненському районі у 2014 році та заходи щодо вдосконалення діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування з реалізації антикорупційної стратегії впродовж 2015 року».

         6. Виконацям про хід виконання цього розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 01.06.2017 та 01.12.2017.

         7. Контроль за виконанням розпорядження залишаю за собою.

 
 
 

Голова адміністрації                                                                                    Я.Яковчук