Також дивіться новини на facebook.com

№ 108 від 24 березня 2017 року "Про стан законності, боротьбу із злочинністю, її профілактику, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2016 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2017 року "

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 

24  березня 2017 року                                                                                 № 108   

 

Про стан законності, боротьбу із  

злочинністю, її профілактику, охорону

громадського порядку в Сарненському

районі у 2016 році та заходи щодо їх

поліпшення впродовж 2017 року

 

Райдержадміністрацією в межах повноважень, визначених Конституцією України, Законом України «Про місцеві державні адміністрації», у 2016 році вживались організаційно-практичні дії щодо забезпечення в районі здійснення заходів по забезпеченню законності, охороні громадської безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю у виді координації сил і засобів правоохоронних органів району шляхом проведення колегій райдержадміністрації, робочих нарад, щотижневих оперативних зустрічей керівництва райдержадміністрації з керівниками правоохоронних структур районного рівня.

         Зокрема, враховуючи стан криміногенної ситуації в районі, в райдержадміністрації були проведені 4 колегії на вказану тематику, за підсумками яких видані розпорядження голови райдержадміністрації.

         Поряд з цим, з метою забезпечення активного спротиву злочинності та досягнення уповільнення темпів її зростання на основі чітко визначених пріоритетів, поступового нарощування зусиль, організації, засобів і методів запобігання і розкриття злочинів, розпорядженням голови райдержадміністрації від 07 вересня 2016 року №328  схвалено, а рішенням Сарненської районної ради від 23 листопада 2016 року №267 затверджено районну Комплексну програму профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016 -2020 роки.

         З метою сприяння місцевим органам виконавчої влади у виконанні їх названих вище повноважень, правоохоронним та органам місцевого самоврядування у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень і злочинів, захисті життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань, продовжує здійснювати статутну діяльність Сарненське районне громадське формування з охорони громадського порядку «Районна варта».

         У звітному році створено ще одне громадське формування з охорони громадського порядку «Льва», яке діє в межах Сарненського району із переліком завдань визначених Статутом формування та Законом України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону».

         За результатами вжитих управлінських, організаційних заходів у 2016 році, в районі дещо покращено криміногенну ситуацію в районі.

         Зокрема, значно зменшилося число вчинених кримінальних правопорушень в сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів на 45,2 відсотки, у сфері службової та професійної діяльності на 55,2 відсотки, кримінальних правопорушень проти довкілля на 21,3 відсотки, проти правосуддя на 6,7 відсотки.

         На 48 відсотки зменшилась кількість вчинених кримінальних правопорушень неповнолітніми або за їх участі, питома вага яких становить 6,5 відсотки проти 9,2 відсотки за аналогічний період минулого року.

         Зменшилась кількість злочинів, вчинених особам, які раніше вчиняли кримінальні правопорушення, групою осіб та злочинів невеликої тяжкості.

         Попри позитивні тенденції, збільшилась кількість особливо тяжких кримінальних правопорушень на 30 відсотків, на 54,3 відсотки - тяжких, на 8,9 відсотки - середньої тяжкості.

         Зросло число кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, грабежів.

         За 2016 рік задокументовано 164 факти незаконного видобутку бурштину-сирцю, в ході документування яких вилучено 68 мотопомп заводського та кустарного виробництва, близько 1000 гр.бурштину, 14 автомобілів, 2 трактори, 9 мотоциклів. Зареєстровано 26 випадків перевезення незаконно видобутого бурштину-сирцю в ході чого виявлено та вилучено близько 64 кг. бурштину.

         У 2016 році місцевою прокуратурою заявлено позовів на суму 688 тис.грн., з них на захист інтересів держави на суму 657 тис.грн. у сфері охорони навколишнього природного середовища на суму 60 тис.грн., 35 тис.грн., про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням, 16 – з питань земельних відносин. За результатами виконання судових рішень за позовами стягнуто 194 тис.грн.

         Вжитими заходами в 2016 році зареєстровано 30 фактів заняття гральним бізнесом, за якими розпочато кримінальні провадження, під час документування яких вилучено 216 одиниць комп'ютерної техніки.

         Відбувся ріст злочинності на територіях Сарненської міської, Степанської, Клесівської селищних, Костянтинівської, Вирівської, Тутовицької, Кричильської, Любиковицької сільських рад.

         Більше ніж у минулому році скоєно адміністративних проступків жителями Стрільської, Коростської, Кричильської, Костянтинівської, Люхчанської, Зносицької, Кузьмівської сільських рад.

         Узагальнюючи вищевикладене, слід зазначити, що робота по боротьбі із злочинністю та правопорушеннями в районі потребує подальшої активізації.

         Враховуючи наведене вище, з метою покращення криміногенної ситуації в районі у 2017 році, керуючись статтями 118,119 Конституції України, статтями 2,13,16,25,28,41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статтями 2,5,9,11,23 Закону України «Про Національну поліцію», статтями        1,3,9,16 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»:

         1. Роботу Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області по протидії злочинності, забезпеченню правопорядку визнати такою, що потребує посилення у всіх напрямках службової діяльності.

         2. Роботу виконавчих комітетів Сарненської міської, Степанської, Клесівської селищних рад, Костянтинівської, Вирівської, Тутовицької, Кричильської, Любиковицької, Стрільської, Коростської, Люхчанської, Зносицької, Кузьмівської сільських рад по забезпеченню правопорядку на підвідомчій території, запобігання росту злочинності визнати недостатньою.

         3. Сарненському відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області:

         3.1. проаналізувати стан злочинності і правопорядку у кожному населеному пункті зокрема та в цілому по району. Визначити додаткові заходи на 2017 рік щодо недопущення погіршення криміногенної ситуації, особливо в напрямку протидії злочинам проти власності, дитячій підлітковій злочинності, поліпшення роботи із профілактики правопорушень;

         3.2. спрямувати зусилля на профілактику злочинності, насамперед проти життя та здоров’я особи, у сфері охорони громадського порядку та злочинів скоєних неповнолітніми;

         3.3. активізувати роботу з керівниками територіальних громад для посилення профілактики побутової злочинності, насильства в сім’ї, виявлення осіб, які займаються збутом самогону та виявлення неблагополучних сімей шляхом запрошення таких громадян на засідання виконавчих комітетів, сесії рад, та проводити з ними профілактичну роботу;

         3.4. посилити роботу по активізації реальних дій з ліквідації пунктів самогоноваріння на територіях місцевих рад, притягнення винних осіб до відповідальності визначеною чинним законодавством України;

         3.5. забезпечити проведення постійних організаційних та профілактичних заходів для виявлення осіб, які займаються незаконним видобутком бурштину-сирцю на території району. Із залученням приданих сил не допустити найменшої активності цієї протиправної діяльності;

         3.6. забезпечити дотримання на території району Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні»; щоденно моніторити ситуацію за появою закладів з гральним обладнанням;

         3.7. спільно із відповідними територіальними державними лісовими підприємствами активізувати роботу із запобігання порушенням лісового та земельного господарства; забезпечити спільне із заінтересованими суб’єктами владних повноважень постійне відстеження обліку деревини, яка надходить до лісопильних деревообробних підприємств. У процесі моніторингу особливу увагу звертати  на достовірність первинних документів та партій деревини за термінами заготівлі і вивезення, діаметрами та сортністю;

         3.8. з метою здійснення превентивної та профілактичної діяльності, спрямованої на запобігання вчиненню правопорушень, виявленню причин та умов, що сприяють їх вчиненню, ініціювати перед міською, селищними, сільськими радами району при внесенні змін до бюджетів органів місцевого самоврядування в порядку визначеному бюджетним законодавством України, розгляд питання щодо передбачення коштів на встановлення камер відео спостереження і нагляду з накопиченням інформації на сервери та інше обладнання з можливістю безперервного запису і збереження відеоданих, їх архівації, безперебійності роботи в цілодобовому режимі у місцях проведення масових заходів, скупчення людей.

         4. Рекомендувати виконавчим комітетам міської, селищних, сільських рад:

         4.1. розглянути на сесіях, засіданнях виконавчих комітетів рад за обов’язкової участі представників органів поліції стан криміногенної ситуації у 2016 році та заходи щодо забезпечення законності і правопорядку на підвідомчій території у 2017 році; активізувати роз’яснювальну роботу з цього напрямку;

         4.2. при внесенні змін  до бюджетів органів місцевого самоврядування передбачити кошти на встановлення камер відеоспостереження і нагляду у громадських місцях найбільш масового скупчення населення; пропагувати їх встановлення керівникам підприємств, установ і організацій, іншим господарюючим суб’єктам на підвідомчих територіях;

         4.3. спільно із службою у справах дітей райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечити проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, для своєчасного повернення таких дітей у сім’ї, навчальні заклади за місцем проживання, а також посилення їх соціальної та правової опіки, поліпшення виховної роботи з ними.

         5. Рекомендувати керівникам штабів Сарненського районного громадського формування з охорони громадського порядку «Районна варта», громадського формування з охорони громадського порядку «Льва», активізувати роботу формувань по виконанню статті 1 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» в частині сприяння органам поліції, місцевого самоврядування у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень і злочинів, захисті життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань.

         6. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» Белелі С.О., «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., посилити контроль за державною лісовою охороною підприємств в частині дотримання вимог Положення про державну лісову охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 №976 щодо затримання порушників лісових масивів та вилучення знарядь злочинів при здійсненні діяльності із несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю, крадіжок лісоматеріалів на землях, які перебувають в користуванні підприємств.

         7. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 01.06.2017 та 25.12.2017.

         8. Визнати такими, що втратили чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 29 січня 2016 року №23 «Про стан боротьби зі злочинністю, охорону громадського порядку на території району у 2015 році та вжиття додаткових заходів щодо її профілактики у 2016 році»; від 24 березня 2016 року №109 «Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами та вдосконалення роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району у 2016 році»; від 12 вересня 2016 року №339 «Про стан боротьби зі злочинністю, охорону громадського порядку на території району».

         9. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

        
 
 

Голова адміністрації                                                                                    Я.Яковчук