Також дивіться новини на facebook.com

Краєзнавство як ресурс розвитку туризму

     Указом Президента України 2017 рік оголошено роком сталого туризму заради розвитку. Заклади культури як освітні і інформаційні осередки повинні бути готовими допомогти всім бажаючим у створенні уявлення про туристичні можливості Сарненщини. З цією метою, 14 липня працівникам культури було організовано виїзний семінар – творчу майстерню на тему «Краєзнавство як ресурс розвитку туризму».
     Семінар проходив у вигляді туристичної мандрівки кращими закладами культури Сарненщини і розпочався у смт.Степань. Учасників семінару щиро зустрічали голова селищної ради Коротчук В.А., завідувачка публічною бібліотеко. Крот Т.А., директор будинку культури Торчик І.В. та провідний бібліотекар публічної бібліотеки Радкевич Л.В. вона ж була і гідом протягом екскурсії по селищу. Працівники культури випробували на собі перший туристичний маршрут та пройшлися історичними стежками древнього Степаня. Історія Степаня вражає своєю унікальністю, невичерпністю знахідок, легенд та головне – історичними постатями та відомими іменами.
 
     Учасники відвідали також будинок культури та публічну бібліотеку смт. Степань. Керівники закладів розповіли про досягнення в обслуговуванні відвідувачів та аспекти досліджень місцевої історії, які проводяться бібліотекою. Адже саме бібліотека має найбільше значення для розвитку місцевого краєзнавства.
     Продовження мандрівки по осередкам краєзнавчої роботи на селі продовжилося у Калинівській публічно-шкільній бібліотеці. І хоч село досить «молоде» в порівнянні зі Степанем, але родзинкою бібліотеки є музейна експозиція «Історія побуту села Калинівка». Бібліотекар Гоч І.С. розповіла про історію створення експозиції та окремо зупинилася на деяких експонатах.

     Наступний етап подорожі проходив у не менш колоритному та самобутньому селі Кузьмівка. Директор будинку культури Зубик Б.В. гостинно запросила учасників ознайомитись із закладом. Завідувачка бібліотекою Тарасюк Н.В. розповіла про своє захоплення – виготовлення народних ляльок. А їх вона вміє робити багато видів – ляльки-круп’янки, ключниці, травниці та ін. Одну з них ляльку-подорожницю і виготовили всі бажаючі на майстер-класі разом з Нелею Василівною.
     Виїзний семінар-творча майстерня справив глибоке і незабутнє враження на колег з різних закладів культури району, збагатив присутніх новими знаннями з історії і культури рідного краю та вразив інноваційністю і неординарністю туристичного краєзнавства.