Також дивіться новини на facebook.com

№ 519 від 24 листопада 2017 року "Про стан виконання заходів з недопущення занесення та розповсюдження збудника африканської чуми свиней на території району"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
 
24   листопада 2017 року                                                                                     №  519
 

Про стан виконання заходів з

недопущення занесення та
розповсюдження збудника
африканської чуми свиней
на території району
 

На виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину», рішень Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Сарненській райдержадміністрації та на виконання вимог інструкції «Щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней», з метою недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію району, Сарненським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області спільно з підпорядкованими державними ветеринарними установами району проводяться відповідні організаційно – профілактичні заходи серед поголів’я сільськогосподарських тварин.

Станом на 01.11.2017 в господарствах району утримується 597 голів свиней, в т.ч. СГПП «Маяк» - 203 голови, ТОВ «Вільгельм Ламберг» - 304 голови, ВК-46 – 45 голів, Степанське лісництво – 45 голів. Всі тварини, які утримуються в даних господарствах,  вакциновані проти класичної чуми свиней та працюють в «закритому» режимі.

 В приватному секторі нараховується 20724 голови свиней, з них в 2017 році щеплено 13609 голів. Спеціалістами державної ветеринарної служби району щоденно проводяться подвірні обходи з метою виявлення підозрілих в захворюванні свиней. Протягом поточного року піддано огляду 35100 голів свиней в 16551 дворі.

На території району нараховується 13 мисливських господарств, в яких протягом мисливського сезону було відстріляно 76 голів диких свиней, в т.ч. 44 тварини були направлені в установи держветмедицини для дослідження на африканську чуму свиней.

З метою виконання вимог Закону України «Про ветеринарну медицину», інструкції «Щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней» та реалізацію державної політики в галузі ветеринарної медицини:

1. Інформацію начальника Сарненського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області про стан виконання заходів по недопущенню занесення збудника африканської чуми свиней на територію району взяти до відома.

2. Сарненському районному управлінню Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області:

2.1  постійно проводити роз’яснювальну роботу серед  населення  стосовно недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію району;

2.2  забезпечити постійний контроль за ввезенням в район живих тварин, продукції і сировини тваринного походження,  дотримуватись вимог профілактичного карантинування з обов’язковим проведенням необхідних лабораторних досліджень.

3. Сарненській районній державній лікарні ветеринарної медицини:

3.1 забезпечити виконання в повному об’ємі профілактичних щеплень свинопоголів`я проти класичної чуми свиней в  господарствах усіх форм власності;

3.2  забезпечити необхідний  запас деззасобів,  матеріалів, засобів захисту та постійно підтримувати їх резерв;

3.3 Забезпечити належний контроль за наявним свинопоголів’ям, яке утримується в господарствах різної форми власності;

3.4  посилити контроль щодо торгівлі тваринами, сировиною

та продуктами харчування тваринного походження, в т.ч. м’ясом свинини на ринках,  ввезенням, переміщенням живих тварин, продукції і сировини тваринного походження в межах адміністративного району.

4. Рекомендувати власникам мисливських господарств:

4.1 здійснювати заходи, спрямовані на зменшення чисельності диких   кабанів;

4.2. з метою зменшення міграції диких кабанів  проводити підгодівлю диких тварин на кормових майданчиках;

4.3 розробити  маршрути щоденного обстеження мисливських угідь на предмет виявлення хворих чи загиблих тварин;

4.4 визначити відповідальних осіб, які несуть персональну відповідальність за збереження та реалізацію продукції полювання,   відбір та доставку біоматеріалу до лабораторій ветмедицини для проведення необхідних  досліджень.

5. Рекомендувати сільським, селищним, міському головам:

5.1 сприяти спеціалістам державної ветеринарної медицини, які обслуговують адміністративну територію ради в організації проведення профілактичних щеплень свинопоголів`я проти класичної чуми свиней;

5.2 проводити роз’яснювальну роботу серед населення рад щодо загрози виникнення африканської чуми свиней,  на інформаційних стендах вивішувати  інформаційні листки щодо загрози виникнення африканської чуми свиней.

6. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови районної державної адміністрації І.Назарця.

 
 
 
 

Голова райдержадміністрації                                                      Я. Яковчук