Також дивіться новини на facebook.com

№ 520 від 24 листопада 2017 року "Про стан та перспективи розвитку галузі сільського господарства району"

 Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 
24 листопада 2017 року                                                                                     № 520
 
Про стан та перспективи

розвитку галузі сільського

господарства району
 
 

Сільськогосподарськими підприємствами району за 10 місяців 2017 року вироблено 41,9 мільйона гривень валової продукції, що на 7,2 мільйона гривень (20,9 відс.) більше відповідного періоду минулого року. По темпах зростання виробництва валової продукції сільськогосподарськими підприємствами район посів 1 місце серед районів області.

Зростання обсягів виробництва валової продукції сільськогосподарськими підприємствами досягнуто за рахунок галузі тваринництва та збільшення виробництва зерна. Зокрема, за січень-жовтень поточного року сільськогосподарськими підприємствами району вироблено 3702 тонни молока, що більше проти відповідного періоду минулого року на 4 відс. (154 тонни), зросла й продуктивність корів на 5 відс. та склала 4193 кілограми молока в розрахунку на  одну фуражну корову. Зросло проти минулого року (на 3 відс.) поголів’я курей, яке на 01 листопада 2017 року становить 249 тисяч голів, відповідно, суттєво (на 26 відс., 8,3 мільйона штук) збільшено виробництво курячих яєць, яке за десять місяців  2017 року склало 42,8 мільйона штук.

Загальна посівна площа під урожай 2017 року по сільськогосподарських підприємствах склала 5528 гектарів, що менше проти попереднього року на  657 га (18 відс.). Попри зменшення посівних площ, валове виробництво зерна сільськогосподарськими підприємствами збільшилось до минулого року на     32 відс. і склало 5134 тонни, середня урожайність зросла до минулого року на 36 відс.  і склала 17,4 ц/га.

Під урожай 2018 року сільськогосподарські підприємства району посіяли озимі культури на площі 1842 га, з них на зерно 1592 га, що становить 87 відс. до плану-прогнозу. Зокрема, посіяно 720 га жита, 676 га пшениці, 37 га ячменю, а також, 150 га озимого ріпаку та 100 га озимих на зелений корм.

Залучення до обробітку земель, що не використовуються залишається перспективним напрямком роботи.

Відповідно до ст. 16, 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», з метою забезпечення подальшого зростання сільськогосподарського виробництва:

1. Відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації:

1.1. Вживати організаційних заходів щодо забезпечення зростання виробництва сільськогосподарськими підприємствами валової продукції.

1.2. Здійснювати постійний моніторинг роботи галузей рослинництва і тваринництва та складати прогнози їх розвитку.

1.3. Надавати методичну допомогу сільськогосподарським товаровиробникам з питань науково-технічних розробок, сприяти впровадженню сучасних технологій виробництва.

1.4. Сприяти стабілізації та нарощуванню поголів’я худоби і птиці в сільськогосподарських підприємствах та зростанню їх продуктивності.

1.5. Опрацювати структуру посівних площ по сільськогосподарських підприємствах на 2018 рік. Орієнтувати товаровиробників на збільшення площ вирощування конкурентоспроможних (зернових, круп’яних та технічних) культур з урахуванням кон’юнктури аграрного та продовольчого ринку.

1.6. Сприяти потенційним інвесторам в укладанні договорів оренди землі та залучення до обробітку земель, які не використовуються, надавати консультаційну та роз’яснювальну допомогу з цих питань.

1.7. Забезпечити інформування сільськогосподарських  товаровиробників щодо надання державної фінансової підтримки у 2018 році та застосування норм порядків використання коштів за бюджетними програмами.

1.8. Сприяти товаровиробникам району в залученні інвестицій та технічному переоснащенню і модернізації виробництва.

1.9. Вживати організаційних заходів щодо забезпечення виплати    сільгосптоваровиробниками  в  повному обсязі орендної плати за земельні та майнові паї за 2017 рік.

1.10. Для забезпечення повноти і достовірності обліку, зорієнтувати сільськогосподарських товаровиробників на своєчасне подання в органи статистики в повному обсязі статистичної звітності.

2. Рекомендувати виконавчим комітетам сільських, селищних і міської рад сприяти потенційним інвесторам в укладанні договорів оренди землі, та забезпечити оформлення у передбачений чинним законодавством спосіб й передачу в оренду земельних ділянок, що входить до складу спадщини, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації Назарця І.П.

 
 
Голова адміністрації                                                                                   Я. Яковчук