Також дивіться новини на facebook.com

Про депутатський запит депутата районної ради Белелі С.О.»

З метою забезпечення належного рівня надання пільг та житлових субсидій жителям Сарненського району стосовно депутатського запиту депутата районної ради Белелі С.О. яке Сарненська районна рада підтримала рішенням від 15 грудня 2017 року № 547 «Про депутатський запит депутата районної ради Белелі С.О.» повідомляємо, що Порядок постанови Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 77 «Про затвердження Порядку надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам» визначає механізм надання пільг на придбання твердого палива і скрапленого газу за рахунок субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам особам, які мають право на пільги за соціальною ознакою з придбання твердого та рідкого палива і скрапленого газу відповідно до Законів України та згідно постанови Кабінету Міністрів України від 04 червня 2015 року № 389 «Про затвердження Порядку надання пільг окремим категоріям громадян з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї» у разі коли середньомісячний дохід сім’ї пільговика в розрахунку на одну особу не перевищує величину доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу.
Постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 №848 затверджене Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (далі Положення).
Субсидія для придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового призначається один раз на календарний рік за особистим зверненням.
Субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде та рідке пічне побутове паливо у межах соціальних норм житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і обсягом визначеного Кабінетом Міністрів України обов`язкового відсотка платежу.
Відповідно до п.12 Положення передбачено, що субсидія на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива розраховується виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік сім`ї.
Норми забезпечення населення скрапленим газом, твердим та рідким пічним побутовим паливом, згідно з якими призначаються субсидії затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.2012 року № 356 «Про встановлення мінімальних норм забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом та граничних показників їх вартості для надання пільг і житлових субсидій за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» затверджені мінімальні норми забезпечення населення твердим паливом і скрапленим газом:
- для надання пільг – 1 тонна та 1 балон на домогосподарство на рік;
- для надання житлових субсидій - 2 тонни на домогосподарство;
- мінімальні норми забезпечення населення скрапленим газом, який використовується для приготування їжі, для надання населенню житлових субсидій виходячи з розрахунку: два балони (42 кілограми) на рік на одну-дві особи, три балони (63 кілограми) - на три-чотири особи, чотири балони (84 кілограми) - на п’ять і більше осіб.
З метою застосування єдиного підходу по Рівненській області щодо надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого палива і скрапленого газу на 2017 рік граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу складали 2404,10 грн. за одну тону, 240,40 грн. за один балон.
До управління праці та соціального захисту населення Сарненської райдержадміністрації із відповідними заявами звернулось за призначенням пільг на тверде паливо - 7694 пільговика, на скраплений газ - 113 пільговика. Після опрацювання заяв отримали право на компенсацію на придбання твердого палива 6974 осіб на суму 8 163 855,41 грн., скрапленого газу 108 осіб на суму 14 808,85 грн. За 2017 рік перед пільговою категорією населення борг компенсації на придбання твердого палива становить 355 244,58 грн.
За 2017 рік з заявами про призначення субсидії для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива звернулось 2672 особи. За результатами проведеного розрахунку субсидія призначена 2504 одержувачам, на суму 7 716,3 тис.грн. За 2017 рік борг невиплаченої субсидії для відшкодування витрат на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива за 2017 рік становить 150,7 тис.грн, який буде погашений при надходженні фінансування з Державного бюджету на ці цілі.
На 2018 рік граничні показники вартості твердого палива та скрапленого газу складають 2424,10 грн. за одну тону, 242,40 грн. за один балон.