Також дивіться новини на facebook.com

№ 146 від 30 березня 2018 року "Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2017 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2018 року"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
 

30   березня 2018 року                                                                                       №  146

 

Про стан законності, профілактику злочинності, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2017 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2018 року

 

         Райдержадміністрацією в межах повноважень, визначених Законом України «Про місцеві державні адміністрації», на підвідомчій території протягом 2017 року забезпечено здійснення заходів щодо охорони громадської безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю, з цією метою видані чотири розпорядження голови райдержадміністрації.

         Продовжує діяти районна Комплексна програма профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016-2020 роки, що затверджена рішенням Сарненської районної ради від 23 листопада 2016 року №267.

         Вказані програми прийняті і затверджені в міській, селищних і сільських радах району.

         За результатами вжитих управлінських і організаційних заходів у 2017 році, покращено криміногенну ситуацію в районі, в загальному на території району у порівнянні з 2016 роком, відбулось зниження злочинності з 807 до 670 кримінальних правопорушень.

         Зокрема, на 9,9 відсотків зменшилось число вчинених тяжких кримінальних правопорушень (228 проти 253 у 2016 році).

         Зафіксовано суттєве зменшення вчинення злочинів середньої тяжкості на 16,7 відсотків (з 430 у 2016 році до 358 у 2017 році).

         Значно зменшилась кількість вчинених злочинів проти статевої свободи та недоторканості (в 2017 році такі правопорушення не вчинялись, у 2016 - 3 злочини зазначеної категорії). На 12,6 відсотків зменшилось вчинення кримінальних правопорушень проти власності (458 проти 524 - 2016), зокрема, крадіжок - на 11,3 відсотки (372 проти 429 - 2016).

         Досягнуто зменшення вчинення кримінальних правопорушень проти довкілля (на 59,5 відсотки або 30  проти 74 у 2016 році), проти безпеки руху та експлуатації транспорту (на 27,2 відсотки або 59 проти 81 у 2016 році), проти громадського порядку та моральності (на 44 відсотки або 5 проти 9 у 2016 році).

         У 2017 році відмічено збільшення відсотка розкриття кримінальних правопорушень (на початок 2017 року - 26,3, за 9 місяців - 39,3, кінець року - 48,5).  

         Вжитими заходами за 12 місяців 2017 року задокументовано 390 фактів пов’язаних з незаконним видобутком бурштину-сирцю, під час документування яких вилучено 65 мотопомп заводського та кустарного виробництва, 18 автомобілів та 65 кг.230 гр. бурштину-сирцю.

         Задокументовано 10 фактів пов'язаних із незаконними порубками лісу.

         У 2017 році задокументовано 40 фактів зайняття гральним бізнесом, під час документування яких вилучено 180 системних блоків та 505 одиниць комплектуючих до них, 3327 грн. та 100 доларів США.

         Упродовж 2017 року місцевою прокуратурою виявлено 9 фактів порушення вимог запобігання та протидії корупції в органах державної влади та місцевого самоврядування, за якими складено 6 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов'язаних з корупцією, з яких 5 розглянуті Сарненським районним судом Рівненської області, притянуто до відповідальності депутатів сільської та селищної рад, посадову особу юридичної особи публічного права з накладанням адміністративного стягнення у виді штрафу.

         Зростання кримінальних правопорушень у 2017 році зареєстровано на територіях Степанської селищної (з 39 до 49), Стрільської (з 3 до 11), Зносицької (з 2 до 5), Коростської (з 7 до 12), Тутовицької (з 9 до 12) сільських рад.

         Більше ніж у 2016 році скоєно адміністративних проступків жителями м.Сарни (з 1005 до 2313), Клесівської (з 178 до 237), Степанської (з 85 до 99) селищних рад, Чудельської (з 37 до 63), Стрільської (з 62 до 81), Селищенської       (з 28 до 50), Немовицької (з 67 до 151), Вирівської (з 55 до 77), Любиковицької (з 32 до 41), Кричильської (з 40 до 49), Костянтинівської (з 43 до 58), Коростської (з 35 до 55), Ремчицької (з 45 до 86), Тутовицької (з 36 до 39), Тинненської (з 16 до 21), Кузьмівської (з 41 до 51) сільських рад.

         Узагальнюючи викладене вище, слід зазначити, що робота по боротьбі зі злочинністю та правопорушеннями потребує подальшої активізації у всіх напрямках правоохоронної діяльності.

         Враховуючи наведене вище, з метою забезпечення поліпшення криміногенної ситуації в районі у 2018 році, керуючись статями 118,119 Конституції України, статями 2,6,13,16,25,28,41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

1.                Роботу Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області з протидії злочинності, забезпечення публічної безпеки на території району визнати такою, що потребує вжиття подальших посилених заходів з усіх напрямків службової діяльності.

2.                Діяльність виконавчих комітетів міської, селищних, сільських рад по забезпеченню правопорядку на підвідомчих територіях у 2017 році визнати недостатньою, а роботу виконкомів Степанської селищної ради, Стрільської, Зносицької, Коростської, Тутовицької сільських рад по запобіганню зростання злочинності на підвідомчих територіях визнати такою, що потребує подальшого удосконалення.

3.                 Сарненському відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області:

         3.1. проаналізувати стан злочинності і правопорядку у кожному населеному пункті за обов’язкової участі дільничного офіцера поліції та            в цілому по району. Визначити додаткові заходи на 2018 рік щодо недопущення погіршення криміногенної ситуації, особливо в напрямку протидії злочинам проти власності, дитячій підлітковій злочинності, поліпшення роботи із профілактики правопорушень;

         3.2. спрямувати зусилля на профілактику злочинності, насамперед проти життя та здоров’я особи, у сфері охорони громадського порядку та злочинів скоєних неповнолітніми;

         3.3. активізувати роботу з керівниками територіальних громад для посилення профілактики побутової злочинності, насильства в сім’ї, виявлення осіб, які займаються збутом самогону, неблагополучних сімей шляхом запрошення таких громадян на засідання виконавчих комітетів, сесій рад, та проводити з ними профілактичну роботу;

         3.4. посилити роботу по активізації реальних дій з ліквідації пунктів самогоноваріння на територіях місцевих рад, притягнення винних осіб до відповідальності визначеною чинним законодавством України;

         3.5. забезпечити проведення постійних організаційних та профілактичних заходів для виявлення осіб, які займаються незаконним видобутком бурштину-сирцю на території району. Із залученням приданих сил не допустити найменшої активності цієї протиправної діяльності;

         3.6. забезпечити дотримання на території району Закону України «Про заборону грального бізнесу в Україні»; щоденно здійснювати моніторинг ситуації за появою закладів з гральним обладнанням;

         3.7. спільно із державними лісовими підприємствами активізувати роботу із запобігання порушенням лісового та земельного господарства; забезпечити спільне із заінтересованими суб’єктами владних повноважень постійне відстеження обліку деревини, яка надходить до лісопильних деревообробних підприємств. У процесі моніторингу особливу увагу звертати на достовірність первинних документів та партій деревини за термінами заготівлі і вивезення, діаметрами та сортністю;

         3.8. на виконання частини 3 статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», за зверненням Сарненського військового комісаріату або органів місцевого самоврядування району, що ведуть військовий облік, проводити розшук, затримання і доставку до військового комісаріату громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, а також надсилати у двотижневий строк до Сарненського військового комісаріату або органів місцевого самоврядування району, що ведуть військовий облік, відомості про випадки виявлення громадян, які не перебувають, проте повинні перебувати на військовому обліку.

         4. Рекомендувати виконавчим комітетам міської, селищних, сільських рад:

         4.1. розглянути на сесіях, засіданнях виконавчих комітетів рад за обов’язкової участі представників органів поліції стан криміногенної ситуації у 2017 році та заходи щодо забезпечення законності і правопорядку на підвідомчій території у 2018 році; активізувати роз’яснювальну роботу з цього напрямку;

         4.2. при внесенні змін до бюджетів органів місцевого самоврядування, в межах реальної фінансової спроможності, передбачити кошти на встановлення камер відеоспостереження і нагляду у громадських місцях найбільш масового скупчення населення; пропагувати їх встановлення керівникам підприємств, установ і організацій, іншим господарюючим суб’єктам на підвідомчих територіях;

         4.3. спільно із службою у справах дітей райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді забезпечити проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, для своєчасного повернення таких дітей у сім’ї, навчальні заклади за місцем проживання, а також посилення їх соціальної та правової опіки, поліпшення виховної роботи з ними.

         5. Рекомендувати керівнику штабу Сарненського районного громадського формування з охорони громадського порядку «Районна варта», активізувати роботу формування з виконання статті 1 Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону» в частині сприяння органам поліції, місцевого самоврядування у запобіганні та припиненні адміністративних правопорушень і злочинів, захисті життя та здоров’я громадян, інтересів суспільства і держави від протиправних посягань.

         6. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» Белелі С.О., «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., директору Рівненського природного заповідника Бачуку В.А., посилити контроль за державною лісовою охороною підприємств в частині дотримання вимог Положення про державну лісову охорону, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 №976 щодо затримання порушників лісових масивів та вилучення знарядь злочинів при здійсненні діяльності із несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю, крадіжок лісоматеріалів на землях, які перебувають в користуванні підприємств.

         7. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 01.06.2018 та 25.12.2018.

         8. Визнати такими, що втратили чинність розпорядження голови райдержадміністрації від 24 березня 2017 року №108 «Про стан законності, боротьбу із злочинністю, її профілактику, охорону громадського порядку в Сарненському районі у 2016 році та заходи щодо їх поліпшення впродовж 2017 року»; від 28 квітня 2017 року №164 «Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району в 2017 році»; від 02 листопада 2017 року №481 «Про стан боротьби із злочинністю, її профілактику, охорону громадського порядку»; від 24 листопада 2017 року №521 «Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району».

         9. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 
 

Голова адміністрації                                                                              Я.Яковчук