Також дивіться новини на facebook.com

№ 187 від 05 травня 2018 року "Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району у 2017 році та 1 кварталі 2018 року"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
 

  05 травня 2018 року                                                                                          № 187  

 

Про взаємодію райдержадміністрації

з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи в сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району у 2017 році та                    1 кварталі 2018 року

 
 

         У 2017 році, протягом звітного періоду поточного року районною державною адміністрацією в тісній співпраці з правоохоронними органами району, органами місцевого самоврядування вжито заходів з протидії несанкціонованому видобутку бурштину на території району.

         Зокрема у 2017-2018 роках це питання було актуальним на засіданнях колегії райдержадміністрації, за підсумками яких видані розпорядження голови райдержадміністрації від 24.03.2017 №108, від 28.04.2017 №164, від 02.11.2017 №481, від 24.11.2017 №521, від 30.03.2018 №146, а також на щотижневих робочих нарадах голови райдержадміністрації з керівниками правоохоронних підрозділів.

         Поряд з цим, з метою забезпечення активного спротиву злочинності та досягнення уповільнення темпів її зростання на основі чітко визначених пріоритетів, поступового нарощування зусиль, організації засобів і методів запобігання і розкриття злочинів, розпорядженням голови райдержадміністрації від 07.09.2016 №328 схвалено, а рішенням Сарненської районної ради від 23.11.2016 №267 затверджено районну Комплексну програму профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016-2020 роки, яка передбачає заходи із протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю.

         Незважаючи на вжиті заходи з протидії даній несанкціонованій діяльності усіх причетних до цього питання підрозділів, факти зайняття цим видом діяльності все ще мають місце.

         Несанкціонований видобуток бурштину-сирцю на території району здійснюється приватними та добре організованими, в значній мірі механізованими групами, здійснюється в закритих місцевостях (лісах, посадках) віддалених від населених пунктів, в умовах бездоріжжя.

         Найбільше таких випадків зафіксовано в лісових масивах урочищ: «Гальбин», «Болото», «Рожок», «Кмеча», «Мусорник», «Підстанція», «Баньки».

За результатами вжитих впродовж 2017 року заходів, задокументовано 390 фактів пов'язаних з незаконним видобутком бурштину-сирцю, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених статтями 198, 240 Кримінального кодексу України.

         Під час документування вказаних кримінальних правопорушень вилучено 65 мотопомп заводського та кустарного виробництва, 15 автомобілів та             68 кг.270 гр. бурштину-сирцю.

В ході досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами незаконного видобутку бурштину-сирцю,  оголошено про підозру 14 особам у 6 кримінальних провадженнях та 7 кримінальних проваджень відносно 15 осіб скеровано на розгляд до суду. 

За 3 місяці 2018 року задокументовано 47 фактів пов’язаних з незаконним видобутком бурштину-сирцю з ознаками кримінальних правопорушень передбачених статтями 198, 240 Кримінального кодексу України.

Під час документування вказаних кримінальних правопорушень вилучено 8 мотопомп заводського та кустарного виробництва, 7 автомобілів та                 10 кг.600 гр. бурштину-сирцю.

Кримінальні провадження по 14 фактах за статтею 240 Кримінального кодексу України скеровано до суду.

У Сарненському відділі поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області діє оперативний штаб з протидії незаконній діяльності з видобутку бурштину-сирцю на території району, до якого відряджаються придані сили з числа співробітників поліції відділів та відділень Головного управління Національної поліції в Рівненській області та Національної гвардії України.

Вжито заходів з метою встановлення самовільно влаштованих водних об'єктів, що використовувались для незаконного видобутку бурштину-сирцю та їх ліквідації.

На даний час на постійній основі продовжують здійснюватись оперативно-профілактичні відпрацювання Сарненського району з метою протидії несанкціонованому видобутку бурштину.

         Враховуючи наведене вище, керуючись статтями 118,119 Конституції України, статтями 2,13,16,25,28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статтями 2,5,12,23 Закону України «Про Національну поліцію», статтями 2,8,24 Закону України «Про Службу безпеки України», статтею 2 Закону України «Про прокуратуру», районною Комплексною програмою профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016-2020 роки, схваленої розпорядженням голови райдержадміністрації від 07.09.2016 №328, затвердженою рішенням Сарненської районної ради від 23.11.2016 №267:

         1. Начальнику Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області Смаглюку С.В.:

         1.1. посилити контроль за охороною родовищ бурштину та попередження його незаконного видобутку, реалізації; наростити темпи проведення оперативно-профілактичних заходів із протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         1.2. персонально попередити особовий склад відділу поліції про неприпустимість позаслужбових стосунків з особами, які займаються несанкціонованим видобутком бурштину-сирцю;

         1.3. забезпечити відстеження оперативної обстановки, аналіз та оцінку інформації, що надходить з власних джерел, своєчасне реагування на загострення оперативної ситуації з діяльності у сфері несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю;

         1.4. посилити взаємодію з органами місцевого самоврядування щодо охорони правопорядку на підвідомчих територіях місцевих рад;

         1.5. виявляти не місцевих осіб, які проживають в населених пунктах і займаються несанкціонованим видобутком бурштину-сирцю.

         1.6. забезпечити утворення за участі працівників державної лісової охорони державних лісових господарств спільних з органами поліції рейдових груп та проведення ними патрулювань земель лісового фонду де може проводитись несанкціонована діяльність з видобутку бурштину-сирцю;

         1.7. забезпечити особисту координацію за всебічним і об’єктивним станом досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері незаконного видобутку та контрабанди бурштину-сирцю;

         1.8. забезпечити проведення дільничними офіцерами поліції роз'яснювальної роботи серед місцевого населення, учнів загальноосвітніх навчальних закладів району про недопущення видобутку бурштину в районі, особливо на територіях і об'єктах природно-заповідного фонду.

         2.  Начальнику Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області Смаглюку С.В., рекомендувати начальнику Сарненського міжрайонного відділу управління Служби безпеки України в Рівненській області Козяру Р.Я. продовжити забезпечення проведення постійних оперативних заходів, спрямованих на виявлення організованих злочинних угрупувань, що проводять незаконну діяльність, пов’язану з несанкціонованим видобутком бурштину-сирцю, його закупівлею та реалізацією; вжити дій для припинення діяльності осіб, які проводять скуповування бурштину у населення.

         3. Рекомендувати т.в.о.начальника відділу організації несення служби в м.Сарни Управління патрульної поліції в Рівненській області ДПП Земляку Т.А., активізувати роботу відділу в загальних заходах щодо протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю, його скуповуванню та вивозу за межі Сарненського району.

         4. Рекомендувати керівнику Сарненської місцевої прокуратури          Баглєю Я.К.:

         4.1. посилити координацію роботи міжвідомчої групи при місцевій прокуратурі з протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         4.2. забезпечити посилений моніторинг за виконанням законодавства України в сфері екології керівниками територіальних підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, а також активізацію дій правоохоронних органів району щодо протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         4.3. посилити вимоги до керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та підпорядкування щодо співпраці з питань збору, обробки та аналізу інформації, що стосується діяльності та контролю за охороною та використанням бурштину-сирцю.

         5. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» Белелі С.О., «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., Рівненського природного заповідника Бачуку В.А.:

         5.1. посилити вимогливість і контроль за діяльністю державної лісової охорони по здійсненню лісоохоронних та інших заходів спрямованих на попередження, припинення фактів незаконного видобування бурштину на землях, які перебувають у користуванні лісогосподарських підприємств;

         5.2. забезпечити утворення за участі працівників державної лісової охорони спільних з органами поліції рейдових груп та проведення ними патрулювань земель лісового фонду де може проводитись несанкціонована діяльність з видобутку бурштину-сирцю;

         5.3. забезпечити здійснення працівниками державної лісової охорони спільно з органами поліції цілодобову охорону відпрацьованих місць незаконного видобутку бурштину-сирцю.

         6. Рекомендувати керівникам територіальних громад:

         6.1. забезпечити здійснення систематичного об’їзду територій з метою виявлення фактів незаконного видобутку бурштину-сирцю, невідкладно інформувати правоохоронні органи району про факти вчинення порушень законодавства у сфері видобування бурштину-сирцю;

         Про кожен виявлений випадок видобування бурштину на підвідомчих територіях, письмово в день виявлення фактів протиправної діяльності, інформувати голову райдержадміністрації із зазначенням місця проведення несанкціонованої діяльності (населений пункт, урочище, категорія земель, її площа, квартал, ін., орієнтовна кількість порушників, знаряддя злочину і орієнтовна його кількість);

         7. Виконавцям про хід виконання цього розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 01.08.2018 та 28.12.2018.

         8. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 

Голова адміністрації                                                                                    Я.Яковчук