Також дивіться новини на facebook.com

№ 555 від 30 листопада 2018 року " Про стан забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами "

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
 

 30 листопада  2018 року                                                                       № 555    

 

   Про стан забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами  

                                                

Відповідно до статей 22, 35 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону України «Про освіту», Закону України «Про загальну середню освіту», з метою подальшого створення та забезпечення умов для навчання, реабілітації, соціальної адаптації, інтеграції в суспільство дітей з особливими потребами, у тому числі з інвалідністю:

 

1. Інформацію начальника відділу освіти, молоді та спорту Сарненської  районної державної  адміністрації  Коркош С.М. «Про стан забезпечення права на освіту дітей з особливими освітніми потребами»  взяти до відома.

2. Відділу освіти, молоді та спорту Сарненської районної державної адміністрації:

2.1. Забезпечити  впровадження інклюзивного навчання в практичну діяльність закладів загальної середньої освіти.

2.2. Інформувати педагогічні колективи щодо особливостей впровадження інклюзивної освіти в освітній процес закладів загальної середньої освіти.

2.3. Інформувати батьків, які виховують дітей із особливими освітніми потребами, щодо можливості переведення дітей із інтернатних закладів на індивідуальне чи інклюзивне навчання у заклади освіти за місцем проживання.

2.4. Під час проведення районних семінарів проводити модуль «Робота в інклюзивних класах».

2.5.Активізувати діяльність практичних психологів та соціальних педагогів на забезпечення комплексного соціально-психологічного супроводу дітей з особливими освітніми потребами.

2.6. Активізувати психолого-педагогічну роботу з дітьми, схильними до проявів девіантної поведінки.

3. Керівникам закладів загальної середньої освіти:

3.1.До 01.02.2019 оновити банк даних дітей з особливими освітніми потребами, які проживають в межах мікрорайонів закладів загальної середньої освіти та закладів дошкільної освіти.       

3.2. До 01.02.2019 вивчити можливості облаштування у закладах загальної середньої освіти ресурсних кімнат для проведення корекційно-розвивальних занять.

3.3.Сприяти успішній соціалізації дітей із особливими освітніми потребами через залучення їх до різних форм навчальної та позакласної роботи.

3.4.Активізувати роз’яснювальну роботу серед батьків дітей з особливими освітніми потребами щодо переваг навчання в інклюзивних класах.

3.5.Активізувати роботу команди психолого-педагогічного супроводу дитини з особливими освітніми потребами. 

4. Комунальним установам «Сарненський інклюзивно - ресурсний центр» Сарненської районної ради Рівненської області, «Степанський інклюзивно - ресурсний центр» Сарненської районної ради Рівненської області:

4.1. Надавати методичну допомогу педагогічним працівникам закладів загальної середньої та дошкільної освіти та батькам дітей з особливими освітніми потребами щодо особливостей організації надання психолого-педагогічної допомоги таким дітям.

4.2. Надавати методичну допомогу практичним психологам, соціальним педагогам та вчителям-логопедам з питань організації корекційно-розвивальних занять, створення позитивного мікроклімату в класних колективах, формування активного міжособистісного спілкування дітей з особливими освітніми потребами з іншими учнями.

4.3.Проводити консультування педагогічних працівників, вчителів інклюзивних класів, асистентів вчителів з питань організації навчання дітей із особливими потребами.

5.  Рекомендувати виконавчим комітетам міської, сільських та селищних рад передбачити у місцевих бюджетах на 2019 рік кошти на  облаштування закладів освіти елементами безбар’єрності.

6.  Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Н.Параницю.            

 
 
 
 

Голова адміністрації                                                                              Я.ЯКОВЧУК