Також дивіться новини на facebook.com

№ 554 від 30 листопада 2018 року "Про стан соціально - правового захисту дітей - жителів Сарненського району"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я

голови районної державної адміністрації

 
 
30 листопада 2018 року                                                                               № 554               
 

Про стан соціально - правового захисту

дітей - жителів Сарненського району

 
 

Службою у справах дітей райдержадміністрації спільно з іншими державними органами в межах повноважень, визначених Конституцією України, Законами України «Про місцеві державні адміністрації», "Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей" у 2018 році вживались організаційно-практичні дії щодо здійснення в районі заходів по соціально - правовому захисту дітей - жителів Сарненського району.

         З метою забезпечення дотримання прав та законних інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, профілактики бездоглядності та безпритульності, захисту інтересів статусних дітей та дітей у яких законним представником являється орган опіки та піклування, розпорядженням голови райдержадміністрації від                30.11.2017 за №534 схвалена, а рішенням Сарненської районної ради від 15.12.2017 №542 затверджена Районна цільова програма соціально - правового захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, на 2018 - 2020 роки.

         Станом на 01.11.2018 року на первинному обліку в службі у справах дітей районної державної адміністрації перебувають 143 дитини - сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. З них 137 дітей проживає у сім’ях громадян, а саме:

- 114 перебуває під опікою та піклуванням громадян;

- 13 дітей виховуються у прийомних сім’ях (з них 4 – у прийомних сім’ях району);

- 10 – у дитячих будинках сімейного типу Рівненської області;

З числа дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, над якими встановлено опіку та піклування громадян, у спеціальних закладах перебувають 7 дітей, які потребують корекційного навчання.

         У 2018 році статус дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розпорядженнями голови районної державної адміністрації був наданий 24 дітям, з них 2 дитини - сироти, у яких померли батьки, та 22 дитини, позбавлені батьківського піклування, батьки яких рішеннями судів за позовами органу опіки та піклування були позбавлені батьківських прав. Із зазначеної кількості дітей 5 було повернуто матері після усунення нею всіх причин, які були підставою для відібрання дітей із сім’ї, решту дітей влаштовано в сімейні форми виховання.

         Станом на 01.11.2018 не влаштовані у сімейні форми виховання залишаються 6 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що перебувають на первинному обліку в службі у справах дітей районної державної адміністрації, із яких стосовно 3 дітей відбувається процес усиновлення. Відсоток влаштування дітей у сімейні форми на даний час становить 95,8 відсотків.

         Бездоглядних та безпритульних дітей на території району не зафіксовано.

         Враховуючи наведене вище, з метою покращення стану соціально - правової роботи з дітьми, їх батьками, законними представниками, керуючись статтями 118,119 Конституції України, статтями 2, 13, 16, 25, 28, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

         1. Роботу щодо соціально - правового захисту дітей - жителів Сарненського району, у сфері захисту їх прав та законних інтересів визнати задовільною.

         2. Службі у справах дітей райдержадміністрації:

         2.1. продовжувати практику проведення спільних із правоохоронними органами, а також установами соціально - правового характеру заходів щодо ініціювання та позбавлення батьківських прав батьків, які ухиляються від виконання своїх батьківських обов’язків, залишають дітей в умовах, загрозливих для життя та здоров’я;

         2.2. продовжувати практику проведення профілактично - роз’яснювальної роботи з дітьми та їх батьками у навчальних закладах району та у сім’ях.

         3. Сарненському відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області:

         3.1. спільно з керівниками територіальних громад активізувати роботу з посилення притягнення до адміністративної відповідальності батьків, які ухиляються від виконання батьківських обов’язків;

         3.3. продовжувати практику проведення спільних із службою у справах дітей райдержадміністрації рейдів, документально фіксувати їх та вживати заходів щодо притягнення до відповідальності винних у порушенні прав та законних інтересів дітей, зокрема щодо продажу неповнолітнім алкогольних та тютюнових виробів, втягнення дітей у злочинну діяльність;

         3.4. продовжувати практику проведення профілактично - роз’яснювальної роботи з неповнолітніми та їх батьками у навчальних закладах району.

         4. Рекомендувати виконавчим комітетам міської, селищних, сільських рад:

         4.1. при надходженні інформації щодо дітей, права та законні інтереси яких порушено, або є підозра у їх порушені, розглядати це питання на засіданні виконавчого комітету, при необхідності вживати відповідних заходів до неповнолітніх або їх батьків. У випадку неможливості вирішити питання на місцевому рівні інформувати про проблему службу у справах дітей райдержадміністрації;

         4.2. періодично перевіряти матеріально - побутові умови проживання дітей у сім’ях із слабким виховним потенціалом, у випадку перебування дітей у загрозливих для життя та здоров’я умовах ініціювати питання про відібрання їх із сім’ї або від осіб, з якими діти проживають; 

         4.3. при проведенні у навчальних закладах району тижня або місячника правових знань долучатися до проведення відповідної профілактично - роз’яснюючої роботи з учнями;

         4.4. спільно із службою у справах дітей райдержадміністрації, районним центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, забезпечити проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання дитячої бездоглядності та безпритульності, для своєчасного повернення таких дітей у сім’ї, навчальні заклади за місцем проживання;

4.5. забезпечити контроль за організацією та проведенням культурно - масових заходів для дітей та молоді;

4.6.   з метою забезпечення житлом дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, впродовж 2018 - 2019 років сформувати фонд соціального житла.

         5. Відділу освіти, молоді та спорту райдержадміністрації:

         5.1. активізувати роботу у навчальних закладах району щодо проведення профілактично - роз’яснюючих бесід з учнями з метою посилення їх правової свідомості та запобігання вчиненню ними протиправних дій;

         5.2. при виявленні факту неналежного утримання чи виховання дитини негайно інформувати службу у справах дітей райдержадміністрації та виконавчий комітет органу місцевого самоврядування.

         6. Районному центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді:

         6.1. активізувати роботу щодо пошуку кандидатів у патронатні вихователі, прийомні батьки, батьки - вихователі;

         6.2. продовжувати практику здійснення соціального супроводу сімей із слабким виховним потенціалом, у випадку відсутності позитивних змін ініціювати питання для розгляду на засіданні районної комісії з питань захисту прав дитини.

         7. Виконавцям про хід виконання розпорядження інформувати райдержадміністрацію до 31.12.2019.

         8. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови районної державної адміністрації Н.Параницю.

        
 
 

Голова адміністрації                                                                          Я. ЯКОВЧУК