Також дивіться новини на facebook.com

№ 556 від 30 листопада 2018 року "Про стан та перспективи розвитку галузі сільського господарства району"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
голови районної державної адміністрації
 
30 листопада 2018 року                                                                                  № 556
 

Про стан та перспективи

розвитку галузі сільського
господарства району
 
 

Сільськогосподарськими підприємствами району за 10 місяців 2018 року вироблено 42,2 мільйона гривень валової продукції, що на 63 тисячі гривень (0,1 відс.) більше відповідного періоду минулого року. Сповільнення темпів зростання виробництва валової продукції сільськогосподарськими підприємствами відбулося по причині зменшення поголів’я птиці на 6 відс. та виробництва курячих яєць на 3,5 відс.

По решті показників галузь зберегла стабільність. Станом на 1 листопада 2018 року в сільськогосподарських підприємствах нараховувалось 3007 голів великої рогатої худоби, що більше на 3,7 відс. до відповідного періоду минулого року та на 2,5 відс. ніж на початок року, в тому числі корів -          1254 голови, що більше на 19 відс. відповідного періоду минулого року та ніж на початок року. На 12 відс. збільшилось поголів’я свиней, яке на 1 листопада склало 698 голів. Господарствами району вироблено 3917 тонн молока, що більше проти відповідного періоду минулого року на 6 відс. (214 тонн), реалізовано на забій і переробку 261 тонну худоби в живій вазі, що на 25 відс. (53 тонни) більше відповідного періоду минулого року, вирощено 469 тонн м'яса, що на 0,2 відс. (1 тонну) менше відповідного періоду минулого року.

Загальна посівна площа під урожай 2018 року по сільськогосподарських підприємствах склала 6450 гектарів, що більше проти попереднього року на  966 га (17 відс.). Збільшення посівних площ відбулось за рахунок збільшення площ посіву технічних культур (соя, соняшник) та кукурудзи.

Під урожай 2019 року сільськогосподарські підприємства району посіяли озимі культури на площі 2153 га, з них на зерно 2003 га, що становить 105 відс. до плану-прогнозу та минулого року.

Залучення до обробітку земель, що не використовуються залишається перспективним напрямком роботи.

Відповідно до статей 16, 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», з метою забезпечення подальшого зростання сільськогосподарського виробництва:

1. Відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації:

1.1. Вживати організаційних заходів щодо забезпечення зростання виробництва сільськогосподарськими підприємствами валової продукції.

1.2. Сприяти стабілізації та нарощуванню в сільськогосподарських підприємствах поголів’я худоби і птиці та зростанню їх продуктивності.

1.3. Здійснювати постійний моніторинг роботи галузей рослинництва і тваринництва та складати прогнози їх розвитку.

1.4. Сприяти потенційним інвесторам в укладанні договорів оренди землі та залучення до обробітку земель, які не використовуються, надавати консультаційну та роз’яснювальну допомогу з цих питань.

1.5. Опрацювати структуру посівних площ по сільськогосподарських підприємствах на 2019 рік. Орієнтувати товаровиробників на збільшення площ вирощування конкурентоспроможних (зернових, круп’яних та технічних) культур з урахуванням кон’юнктури аграрного та продовольчого ринку.

1.6. Забезпечити інформування сільськогосподарських товаровиробників щодо надання державної фінансової підтримки у 2019 році та застосування норм порядків використання коштів за бюджетними програмами.

1.7. Сприяти товаровиробникам району в залученні інвестицій та технічному переоснащенню і модернізації виробництва, надавати методичну допомогу з питань науково-технічних розробок та впровадження сучасних технологій виробництва.

1.8. Вживати організаційних заходів щодо забезпечення виплати    сільгосптоваровиробниками в повному обсязі орендної плати за землю та майнові паї за 2018 рік.

1.9. Для забезпечення повноти і достовірності обліку, зорієнтувати сільськогосподарських товаровиробників на своєчасне подання в органи статистики в повному обсязі статистичної звітності.

2. Рекомендувати виконавчим комітетам міської, селищних і сільських рад:

2.1. Забезпечити оформлення дотації фізичним особам за молодняк великої рогатої худоби та подання у встановлені терміни відомостей, передбачених чинним порядком використання коштів державного бюджету.

2.2. Сприяти потенційним інвесторам в укладанні договорів оренди землі, та забезпечити оформлення у передбачений чинним законодавством спосіб й передачу в оренду земельних ділянок, що входить до складу спадщини, у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини.

3. Контроль за виконанням розпорядження покласти на першого заступника голови райдержадміністрації Назарця І.П.

 
Голова адміністрації                                                                              Я. ЯКОВЧУК