Також дивіться новини на facebook.com

№ 42 від 01 лютого 2019 року "Про стан впровадження медичної реформи в закладах охорони здоров’я Сарненського району"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 

Про стан впровадження медичної реформи в закладах охорони здоров’я Сарненського району

 

01 лютого 2019 року                                                                                          № 42        

 

        

 

У зв’язку з набранням чинності Законів України від 06.04.2017       №2002-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань діяльності закладів охорони здоров’я», від 14.11.2017 №2206-VIII «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості», від 19.10.2017 №2168-VIII «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» в Сарненському районі активно розпочато процес впровадження медичної реформи в закладах охорони здоров’я. З метою дотримання реалізації положень вищезазначених законодавчих актів Сарненською районною державною адміністрацією було затверджено перспективний план спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у Сарненському районі від 19.01.2018. На підставі рішення Сарненської районної ради від 09.02.2018 №577 «Про реорганізацію комунального закладу Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради, шляхом перетворення в комунальне некомерційне підприємство Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради відбулося перетворення даного закладу з бюджетної установи на комунальне некомерційне підприємство. Це сприяло збільшенню господарської та фінансової автономії та управлінської гнучкості даного закладу охорони здоров’я, формуванню стимулів для поліпшення якості медичного обслуговування населення і водночас підвищення економічної ефективності використання активів, а також розмежування первинного та вторинного рівнів надання медичної допомоги мешканцям району.

 На підставі вищенаведеного між комунальним некомерційним підприємством «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної

2

допомоги» Сарненської районної ради та комунальним закладом «Сарненська центральна районна лікарня» Сарненської районної ради  функціонує система консультацій за направленнями лікарів первинної ланки, що налагоджує співпрацю між первинною і вторинною ланками медичної допомоги Сарненського району. Зокрема, проводяться медичні огляди дорослого та дитячого населення району лікарями вторинної ланки з виїздами в сільські лікувально-профілактичні заклади.

З переходом у статус комунального некомерційного підприємства заклад, який надає первинну медичну допомогу мешканцям Сарненського району отримав змогу перейти на нову модель фінансування та отримувати пряму оплату з державного бюджету від Національної служби здоров’я України шляхом укладання договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій на загальну суму: впродовж 2018 року – 9, 3 млн грн, у 2019 році – 30,6 млн грн.

Важливим чинником втілення медичної реформи є впровадження електронної системи охорони здоров’я «eНealth» та реалізація національної кампанії «Обери свого лікаря». Комунальним некомерційним підприємством «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради станом на 25 січня 2019 року укладено 54 228 декларацій з пацієнтами, що становить 65 відсотків від загальної кількості жителів району. Забезпечено доступом до мережі Інтернет всі структурні підрозділи даного закладу охорони здоров’я, організовано відповідні місця для підписання декларацій між лікарем та пацієнтом, тобто 44 лікарі загальної практики сімейної медицини стовідсотково забезпечені автоматизованими робочим місцем.

Вагомим внеском для населення району є реалізація Урядової програми «Доступні ліки», що дає змогу доступного і постійного забезпечення лікарськими засобами безкоштовно або з частковою доплатою категорій населення, з окремо визначеними захворюваннями. За період дії Програми у 2018 році виписано 32615 рецептів; кількість осіб, які отримали лікарські засоби в межах Програми – 15485.

Удосконалено мережу первинної ланки із 100 відсотковим забезпеченням надання невідкладної медичної допомоги на первинному рівні жителям району.

На підставі рішення Сарненської районної ради від 27 липня 2018 року № 693 «Про затвердження переліку об’єктів спроможної мережі надання первинної медичної допомоги у Сарненському районі» затверджено перелік таких об’єктів, що передбачає будівництво нових амбулаторій, з частковим фінансуванням з районного бюджету зокрема: АЗПСМ Ремчицької дільниці, АЗПСМ Костянтинівської дільниці, АЗПСМ Коростської дільниці, АЗПСМ Люхчанської дільниці.

За кошти районного бюджету профінансовано коригування з проведенням експертної оцінки проектно-кошторисної документації на капітальний ремон наступних об’єктів: АЗПСМ Тутовицької дільниці, АЗПСМ

 
3

Любиковицької дільниці, АЗПСМ Великовербченської дільниці та фельдшерсько-акушерського пункту с.Чудель під АЗПСМ.

На підставі вищенаведеного, у зв’язку з продовженням реалізації реформування галузі охорони здоров’я у 2019 році та з метою забезпечення підвищення рівня надання медичних послуг населенню Сарненського району:

1. Інформацію головного лікаря комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради Максимук О. А. взяти до відома.

2. Стан впровадження реформи в закладах первинної медичної допомоги визнати задовільним.

3. Головному лікарю комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги»  Сарненської районної ради Максимук О. А.:

3.1. підвищувати рівень надання первинної медичної допомоги населення у сільській місцевості, зокрема сприяти впровадженню сучасних технологій медичної діагностики, в тому числі з використанням телемедицини;

3.2. сприяти ефективному використанню бюджетних коштів;

3.3. прискорити завершення національної кампанії «Обери свого лікаря» в закладах первинної медичної допомоги Сарненського району;

3.4. забезпечити постійну наявність матеріально-технічної бази з метою впровадження електронного документообігу, що передбачає введення електронних карток пацієнтів, рецептів, направлень до вузькопрофільних спеціалістів, листів непрацездатності;

3.5. сприяти впровадженню програми «Безкоштовна діагностика» в Сарненському районі;

3.6. постійно вживати заходів для забезпечення проведення вакцинації дорослого та дитячого населення району;

3.7. надавати медичні послуги, лікарські засоби та вироби медичного призначення, передбачені програмою державних гарантій медичного обслуговування населення в порядку, визначеному чинним законодавством;

3.8. працювати над якісним кадровим та технічним забезпеченням структурних підрозділів комунального некомерційного підприємства «Сарненський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Сарненської районної ради.

4. Контроль за виконанням розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Параницю Н. М.

 
 
 
 
 

Голова адміністрації                                                                          Я. ЯКОВЧУК