Також дивіться новини на facebook.com

№ 161 від 14 травня 2019 року "Про взаємодію райдержадміністрації з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи у сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району"

  Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 

голови районної державної адміністрації

 
 

14 травня 2019 року                                                                                            № 161   

 

Про взаємодію райдержадміністрації

з правоохоронними органами по вдосконаленню роботи у сфері протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю на території району

 
 
 
 
 
 

         У 2018 році, протягом звітного періоду поточного року, районною державною адміністрацією в тісній співпраці з правоохоронними органами району, органами місцевого самоврядування вжито заходів з протидії несанкціонованому видобутку бурштину на території району.

         Зокрема у 2018-2019 роках це питання було актуальним на засіданнях колегії райдержадміністрації, за підсумками яких видані розпорядження голови райдержадміністрації від 30.03.2018 № 146, від 05.05.2018 № 187, від 25.10.2018 № 456, від 04.04.2019 № 108, а також на робочих нарадах голови райдержадміністрації з керівниками правоохоронних підрозділів.

         Поряд з цим, з метою забезпечення активного спротиву злочинності та досягнення уповільнення темпів її зростання на основі визначених пріоритетів, поступового нарощування зусиль, організації засобів і методів запобігання та розкриття злочинів, продовжує діяти районна Комплексна програма профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016-2020 роки, затверджена рішенням Сарненської районної ради від 23.11.2016 №267, яка передбачає заходи із протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю.

         Протягом вказаного періоду спостерігається зниження рівня незаконної діяльності з видобутку бурштину-сирцю.

            Незважаючи на проведену роботу з протидії вказаному незаконному виду діяльності на території району усіх причетних до цього питання сторін, факти зайняття наведеною протиправною діяльністю, все ж ще мають поодинокі випадки, які спостерігаються в лісових масивах урочищ: «Покос», «Мохи», «Хрест», «Рожок», «Підстанція», «Баньки», «Кмеча», «Гальбин», «Мусорник», «Березняки», «Лисиця», «Парне» та землях ССОК «Кам’яне-Случанський».

         Несанкціонований видобуток бурштину-сирцю на території району протягом періоду 2018-2019 років здійснювався приватними особами та добре організованими, в значній мірі механізованими групами, в закритих місцевостях (лісах, посадках) віддалених від населених пунктів, в умовах бездоріжжя.

         За 12 місяців 2018 року зареєстровано 579 фактів пов'язаних з незаконним видобутком бурштину-сирцю, в т.ч. 264 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених статтями 198, 240, 342, 345 Кримінального кодексу України.

         Під час документування вказаних кримінальних правопорушень вилучено 30 мотопомп заводського та кустарного виробництва, 14 автомобілів та 194 кг.200 гр. бурштину-сирцю.

В ході розслідування кримінальних проваджень розпочатих за статтями 342 та 345 Кримінального кодексу України по 32 фактах особам оголошено про підозру та по 41 факту кримінальні провадження скеровано до суду.

За 3 місяці 2019 року зареєстровано 58 фактів пов’язаних з незаконним видобутком бурштину-сирцю з ознаками кримінальних правопорушень передбачених статтями 198, 240, 342, 345 Кримінального кодексу України.

Під час документування вказаних кримінальних правопорушень вилучено 1 мотопомпу заводського та кустарного виробництва, 2 автомобілі та 4 кг.960 гр. бурштину-сирцю.

У Сарненському відділі поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області діє оперативний штаб з протидії незаконній діяльності з видобутку бурштину-сирцю на території району, до якого відряджаються придані сили з числа співробітників поліції відділів та відділень Головного управління Національної поліції в Рівненській області, інших головних управлінь та Національної гвардії України.

На території району в місцях можливого видобутку бурштину-сирцю встановлено та діють 5 блокпостів, на які щодобово для чергування заступають працівники правоохоронних органів.

Вжито заходів з метою встановлення самовільно влаштованих водних об'єктів, що використовувались для незаконного видобутку бурштину-сирцю та їх ліквідації.

На даний час на постійній основі продовжують здійснюватись оперативно-профілактичні відпрацювання Сарненського району з метою протидії несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю.

         Враховуючи наведене вище, керуючись статтями 118, 119 Конституції України, статтями 2, 13, 16, 25, 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», статтями 2, 5, 12, 23 Закону України «Про Національну поліцію», статтями 2, 8, 24 Закону України «Про Службу безпеки України», статтею 2 Закону України «Про прокуратуру», районною Комплексною програмою профілактики правопорушень та боротьби із злочинністю на 2016-2020 роки, затвердженою рішенням Сарненської районної ради від 23.11.2016 №267:

         1. Начальнику Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області Яковчуку Р.В.:

         1.1. посилити контроль за охороною родовищ бурштину та попередження його незаконного видобутку, реалізації; наростити темпи проведення оперативно-профілактичних заходів із протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         1.2. персонально попередити особовий склад відділу поліції про неприпустимість позаслужбових стосунків з особами, які займаються несанкціонованим видобутком бурштину-сирцю;

         1.3. забезпечити відстеження оперативної обстановки, аналіз та оцінку інформації, що надходить з власних джерел, своєчасне реагування на загострення оперативної ситуації з діяльності у сфері несанкціонованого видобутку бурштину-сирцю;

         1.4. посилити взаємодію з органами місцевого самоврядування щодо охорони правопорядку на підвідомчих територіях місцевих рад;

         1.5. виявляти не місцевих осіб, які проживають в населених пунктах і займаються несанкціонованим видобутком бурштину-сирцю.

         1.6. за участі працівників державної лісової охорони державних лісових господарств спільно з органами поліції забезпечити дію рейдових груп та проведення ними патрулювань земель лісового фонду де може проводитись несанкціонована діяльність з видобутку бурштину-сирцю;

         1.7. забезпечити особисту координацію за всебічним і об’єктивним станом досудового розслідування кримінальних правопорушень у сфері незаконного видобутку та контрабанди бурштину-сирцю;

         1.8. забезпечити проведення дільничними офіцерами поліції роз'яснювальної роботи серед місцевого населення, учнів загальноосвітніх навчальних закладів району про недопущення видобутку бурштину в районі, особливо на територіях і об'єктах природно-заповідного фонду.

         2.  Начальнику Сарненського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області Яковчуку Р.В., рекомендувати начальнику Сарненського міжрайонного відділу управління Служби безпеки України в Рівненській області Козяру Р.Я. продовжити забезпечення проведення постійних оперативних заходів, спрямованих на виявлення організованих злочинних угрупувань, що проводять незаконну діяльність, пов’язану з несанкціонованим видобутком бурштину-сирцю, його закупівлею та реалізацією; вжити дій для припинення діяльності осіб, які проводять скуповування бурштину у населення.

         3. Рекомендувати тимчасово виконуючому обов’язки начальника управління патрульної поліції в Рівненській області ДПП Мерчуку С.Ю., посилити діяльність відділу з організації несення служби в м.Сарни в загальних заходах щодо протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю, його скуповуванню та вивозу за межі Сарненського району.

         4. Рекомендувати виконувачу обов’язків керівника Сарненської місцевої прокуратури Кляпко М.С.:

         4.1. посилити координацію роботи міжвідомчих груп при місцевій прокуратурі з протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         4.2. забезпечити посилений моніторинг за виконанням законодавства України в сфері екології керівниками територіальних підрозділів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, а також активізацію дій правоохоронних органів району щодо протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю;

         4.3. посилити вимоги до керівників підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності та підпорядкування щодо співпраці з питань збору, обробки та аналізу інформації, що стосується діяльності та контролю за охороною та використанням бурштину-сирцю.

         5. Директорам державних підприємств «Сарненське лісове господарство» Лехкобиту О.В., «Клесівське лісове господарство» Ониськевичу М.М., Рівненського природного заповідника Бачуку В.А.:

         5.1. посилити вимоги і контроль за діяльністю державної лісової охорони по здійсненню лісоохоронних та інших заходів спрямованих на попередження, припинення фактів незаконного видобування бурштину на землях, які перебувають у користуванні лісогосподарських підприємств;

         5.2. забезпечити утворення за участі працівників державної лісової охорони спільних з органами поліції рейдових груп та проведення ними патрулювань земель лісового фонду де може проводитись несанкціонована діяльність з видобутку бурштину-сирцю;

         5.3. забезпечити здійснення працівниками державної лісової охорони спільно з органами поліції цілодобову охорону порушених площ  незаконного видобутку бурштину-сирцю.

         6. Рекомендувати міському, селищним, сільським головам:

         6.1. забезпечити здійснення систематичного об’їзду територій з метою виявлення фактів незаконного видобутку бурштину-сирцю, невідкладно інформувати правоохоронні органи району про випадки порушень правил охорони або використання надр.

         Про кожну виявлену подію з видобування бурштину-сирцю на підвідомчих територіях, письмово в день виявлення фактів протиправної діяльності, інформувати голову райдержадміністрації із зазначенням місця проведення несанкціонованої діяльності (населений пункт, урочище, категорія земель, її площа, квартал, ін., орієнтовна кількість порушників, знаряддя злочинної діяльності і орієнтовна його кількість);

         7. Виконавцям про хід виконання цього розпорядження інформувати райдержадміністрацію в термін до 31.07.2019 та 26.12.2019.

         8. Контроль за виконанням цього розпорядження залишаю за собою.

 
 
 

Голова адміністрації                                                                          Я.ЯКОВЧУК