Також дивіться новини на facebook.com

№ 11 від 18 січня 2017 року "Про районну програму «Цукровий діабет» на 2017-2020 роки"

Р О З П О Р Я Д Ж Е Н Н Я
 
голови районної державної адміністрації
 

18 січня 2017 року                                                                                                  № 11

 
 
Про районну програму
«Цукровий діабет» на  2017-2020 роки
 

         Відповідно до статей 13,14 Основ законодавства України про охорону здоров’я, статті 22 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», на виконання розпорядження обласної державної адміністрації від 07.12.2016 №757 «Про затвердження обласних заходів щодо профілактики діагностики та лікування цукрового діабету на 2017-2020 роки», з метою реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я населення, спрямованої на профілактику та діагностику цукрового діабету, його лікування, збільшення тривалості та поліпшення якості життя хворих на цукровий діабет, адаптацію їх у суспільстві:

 

1. Схвалити районну програму «Цукровий діабет» на 2017-2020 роки (далі – Програма), що додається (та додаток до програми).

2. Відділу охорони здоров’я районної державної адміністрації:

2.1. Подати Програму на затвердження районній раді в установленному порядку.

2.2. Видатки на реалізацію Програми здійснювати у межах асигнувань, передбачених в районному бюджеті, забезпечити належне і своєчасне виконання заходів Програми.

2.3. Інформацію про хід виконання Програми подавати:

- управлінню охорони здоров’я обласної державної адміністрації щокварталу до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом;

- районній державній адміністрації щокварталу до  10 числа місяця, що настає за звітним періодом .

3. Фінансовому управлінню районної державної адміністрації в межах наявних фінансових ресурсів в районному бюджеті передбачити кошти для реалізації Програми.

4.  Визнати таким, що втратило чинність розпорядження голови районної державної адміністрації від 29.11.2016 №446 «Про районну програму «Цукровий діабет» на 2017 рік».

5. Контроль за виконанням даного розпорядження покласти на заступника голови райдержадміністрації Параницю Н.М.

 
 
 

Голова адміністрації                                                                               Я. Яковчук

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Розпорядження підготовлено:
 
П.І.Б.
Посада
Підпис
Дякова З.І.

Виконуюча обов’язки начальника відділу охорони здоров`я районної державної адміністрації

 
 
Погоджено:
 
П.І.Б.
Посада
Підпис
Назарець І.П.

Перший заступник голови районної державної адміністрації

 
Параниця Н.М.

Заступник голови районної державної адміністрації

 
Стельмах В.М.

Керівник апарату районної державної адміністрації

 
Радько О.А.

Начальник фінансового управління районної державної адміністрації                                  

 
Мозоль Л.К.

Завідувач юридичного сектору апарату районної державної адміністрації                                                

 
Похозей О.І.

Головний спеціаліст загального відділу апарату районної державної адміністрації

 
Цицюра О.І.

Начальник загального відділу апарату  районної державної адміністрації

 
 
 
 
 
СХВАЛЕНО
Розпорядження голови
райдержадміністрації
18 січня 2017 року №11
 
 

Районна програма  «Цукровий діабет»

на 2017-2020 роки

 

Загальні положення

Цукровий діабет – одне з найбільш поширених захворювань у світі й серед причин смерті займає третє місце після серцево-судинних і онкологічних захворювань. Захворювання виникає поступово і непомітно, а виявлене вже у важкій формі протікає із серйозними ускладненнями: втратою зору, розвитком гангрени, ускладнень захворювань серця, нирок і кори головного мозку.

           В Україні останніми роками  збільшується кількість хворих на цукровий діабет, зростає захворюваність на цукровий діабет і серед населення Сарненського району. На диспансерному обліку знаходиться 2465 хворих з цукровим діабетом, в тому числі 16 дітей. На «Д» обліку  458 хворих з інсулінозалежним діабетом. За 2016 рік вперше виявлено 335 хворих на цукровий діабет із них, 33 інсулінозалежні, 2 дитини. Кількість хворих з кожним роком зростає: 2005 рік – 1183 хворих, 2008 рік – 1815 хворих, 2010 рік – 2241 хворий, 2016 рік – 2465 хворих.

         Враховуючи тенденцію до зростання кількості хворих на цукровий діабет у районі, прогресування ускладнень від цукрового діабету, які призводять до тимчасової та стійкої втрати працездатності, а також зростання смертності, виникає потреба в районній Програмі.

        Для розв’язання проблеми необхідно: забезпечити постійний скринінг цукрового діабету та його ускладнень; забезпечити належне функціонування системи профілактики, діагностики та лікування хворих; широко застосувати сучасні медичні технології; удосконалити порядок забезпечення хворих лікарськими засобами та виробами медичного призначення; забезпечити  сучасними діагностичними системами для оцінки ефективності лікування хворих, своєчасного виявлення та лікування ускладнень, зумовлених захворюванням; поновлювати постійний електронний реєстр; удосконалити систему соціального захисту і реабілітації хворих;  вдосконалювати санітарно-просвітню роботу, тощо.

 Проведення заходів сприятиме виявленню захворювання на ранніх стадіях, допоможе уникнути ускладнень та продовжить життя хворим на цукровий діабет.

 

Мета Програми

Реалізація державної політики у сфері охорони здоров’я населення, спрямована на профілактику, діагностику та лікування хворих на цукровий діабет, збільшення тривалості, поліпшення якості життя хворих, адаптацію їх у суспільстві.

            

Завдання і заходи Програми

Для досягнення мети Програми, з використанням сучасних підходів до визначення пріоритетності у розв’язанні існуючих проблем, передбачені завдання і заходи, що додаються (додаток 1).

 

Очікувані результати, ефективність Програми

         Виконання Програми дасть змогу:

-         покращити діагностування захворювання на цукровий діабет;

-         зменшити кількість випадків госпіталізації дітей з важким гіпоглікемічним станом;

-         підвищити рівень компенсації цукрового діабету хворих, які приймають препарати інсуліну;

-         зменшити кількість випадків ампутацій стопи, гангрени, ретинопатії важкого ступеня, зумовлених захворюванням на цукровий діабет;

-         збільшити питому вагу хворих на цукровий діабет, які пройшли реабілітацію у спеціалізованих оздоровчих санаторіях та центрах, забезпечити належний рівень обізнаності населення стосовно проблем виникнення захворювання на цукровий діабет;

-         знизити рівень первинного виходу у працездатному віці на інвалідність внаслідок ускладнень, зумовлених захворюванням на цукровий діабет;

-          знизити рівень смертності внаслідок ускладнень, зумовлених захворюванням на цукровий діабет.

 
 

Обсяг та джерела фінансування Програми

Фінансування районної Програми здійснюватиметься відповідно до законодавства за рахунок коштів районного бюджету, а також інших джерел, не заборонених чинним законодавством (додаток 2).

 
 
 
 
 
 
 
 

Керівник апарату адміністрації                                                           В.Стельмах